Štyri veci, ktoré pred kolegami nezverejňujte

Príjemné pracovné prostredie a dobrí kolegovia sú to, po čom nejeden zamestnanec túži.

21.02.2015 17:00
práca, zamestnanie, pracovný tím Foto:
Niekto vám s úsmevom na tvári urobí v práci peklo.
debata

Častokrát márne. Veď nie je nič príjemné, keď stojíte v kuchynke s kávou v ruke kolega či kolegyňa na vás nevraživo zazerá.

Občas potrebuje zdôverenie sa každý. Pozor však na to, komu čo môžete povedať. Intímne veci, sa naozaj neoplatí pretriasať v práci. Vie o tom svoje aj obchodná manažérka Miška. „Keď som nastúpila do nového zamestnania, kolegyňa s ktorou som mala sedieť v kancelárii bola dlhodobo odcestovaná v zahraničí a mala sa vrátiť až o mesiac. Za ten čas som sa stihla oboznámiť nielen s mojou prácou, ale i s "osadenstvom“ v nej . A po mesiaci som už bez problémov zapadla v kolektíve. Nečakala som, že sa všetko zmení návratom mojej kolegyne. Katka, bola milá slečna, ktorá si na seba veľmi potrpela. Najmä, na to, aby ju všetci obdivovali. Bola veľmi slušná manipulátorka a vedela s ľuďmi hrať ako so šachovými figúrkami. A kto nehral, bol proti nej. Už na začiatku sa mi na nej niečo nezdalo, ale tento pocit som v sebe potlačila. Chcela som, aby sme si vychádzali. O pár mesiacov som už úplne zabudla na môj intuitívny pocit z nej. Stali sa z nás kamošky. Občas sme vybehli na drink, občas som jej poradila čo s novým nápadníkom. A ona zas z času na čas zo mňa vytiahla informácie o mojom súkromí. V tom čase som mala problém vo vzťahu, tak som sa jej zdôverila. Túto chybu som oľutovala už o pár týždňov neskôr. Dovolila som si totiž verejne nesúhlasiť s jedným jej pracovným projektom. Odvtedy sa začali diať zvláštne veci, Kolegovia na mňa zvláštne pozerali, šéf prestal byť s mojou prácou spokojný, hoc predtým nikdy nemal výhrady. A Katka bola stále milšia a milšia. Jej intrigánstvo som pochopila, keď som sa vracala skôr z obeda a nechtiac som si vypočula jej rozhovor so šéfom. O mne. Toľko klamstva som nikdy nepočula. Vraj mám psychické problémy a som na antidepresívach… A všetko s milým úsmevom a starostlivosťou v hlase. Priama konfrontácia nepriniesla žiadny úžitok a mňa čakalo ešte polročné peklo. Potom sa všetko zmenilo. Katka dostala lepšie platenú pracovnú ponuku a odišla. Našťastie, lebo som bola len krôčik od toho, že dám výpoveď ja.", spomína Michaela.

Tieto témy rozhodne v práce nerozoberajte:

1. Sex. Nech by ste sa už mali chváliť či sťažovať na čokoľvek, rozhodne sa nezdôverujte v práci o vašom milostnom živote. Po prvé preto, že tieto intímne detaily by mali patriť len vám a partnerovi (asi by sa mu tiež nepáčilo, keby vedel, že sa jeho (ne) kvality v tejto oblasti rozoberajú na firemnom obede). Po druhé, nikdy neviete, čo všetko pikantné sa o vás môže rozniesť po firme a nepriamo ohroziť zotrvanie či postup v nej.

2. Plat. Berieme, všetkých nás zaujíma, koľko zarábajú naši kolegovia, ale v tejto rovine by to malo i zostať. Verte, že tí, čo sa o svojom plate zdôverili kolegovi alebo kolegyni to už dnes ľutujú. Dobré vzťahy v práci si zachováte vtedy, ak o istých detailoch diskrétne pomlčíte.

3. O problémoch v rodine alebo vo vzťahu. Ste pred rozvodom alebo ste prišli na partnerovu neveru? Vyplačte sa na ramene najlepšej kamarátky, mamy alebo sestry. Nie v práci! Nech by už bola vaša kolegyňa akokoľvek „dobrá duša“, detaily zo súkromného života jej neprezrádzajte.

4. Ako veľmi nenávidíte šéfa/ šéfku. Všetci vedia, že je to rodený despota a náladový manipulátor. No, nik to nepovie nahlas. Nech by sa dialo čokoľvek, nestaňte sa hovorcom davu ani vy. Po zverejnení sa totiž zaručene nenájde nikto, kto si myslí to čo vy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracovný kolektív #pracovná atmosféra

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...