Ukážte ľuďom v kancelárii: Mám sa dobre!

Nechcete na kolegov pôsobiť pokojne a vyrovnane? Nepracovalo by sa vám lepšie?

05.02.2015 13:00
žena, kancelária Foto:
Ukážte kolegom, že ste "v pohode".
debata

Čo je dôležité pri stretnutiach s ľuďmi? Pôsobiť pokojne, v pohode a vyrovnane. Zrejme nikto z nás nevyhľadáva „uzlíky plné nervov“, ktoré okolo seba šíria chaos a stres. Ukážte sa ako príjemná osoba, s milým úsmevom, pochopením a sebavedomím. Ako na to?

Stojte vzpriamene, nehrbte sa

Nacvičiť si správny postoj je oveľa ľahšie ako napríklad trénovať slovný prejav. Reč tela až na 55 percent vypovedá o tom, čo ste za človeka. Postavte sa doma pred zrkadlo napríklad ako kovboj, hlavu ťahajte smerom hore, dajte si ruky vbok a usmejte sa. Cítite sa pokojne a zároveň sebavedomo? Nájdite si takú polohu v stoji, ktorá je pre vás vhodná a v ktorej sa cítite dobre. A práve vďaka tomu sa vám bude komunikovať s cudzími ľuďmi o čosi uvoľnenejšie a ľahšie.

Hovorte tichšie

Ak chcete naozaj zaujať, vyhýbajte sa komunikácii zvýšeným hlasom. Keď kričíte, pôsobíte vystresovane a rozhodne nie „v pohode“. Trik je pritom jednoduchý. Hovorte ešte o čosi tichšie ako zvyčajne. Všetci nastražia uši, aby vás počuli. A potom už stačí voliť tie správne slová, aby ste si ich pozornosť udržali. Ukážte im, že nemusíte vrieskať, ale pokojne komunikovať a dokážete viesť plnohodnotný dialóg.

Dýchajte a relaxujte

Aby ste zo seba vyžarovali pokoj a dobrú energiu, musíte mať pokoj aj vo svojom vnútri. Ak sa dostávate do stresu, strážte si dýchanie. Ideálne je zostať pri frekvencii 7 nádychov za minútu. Ak cítite, že stres letí hore, okrem pomalého dýchania si opakujte vetu: „Mám sa dobre“. Vnútorne sa upokojte napríklad na toalete alebo v kuchynke a pred kolegov predstúpte až potom.

Vyhýbajte sa trhaným pohybom

Aj to, ako sa pohybujete, ako ťukáte do počítača či idete smerom ku kopírke napovedá o tom, či máte všetko pod kontrolou. Kabát si prehoďte cez kreslo nonšalantne a s úsmevom. Normálnym krokom sa presuňte do svojej kancelárie, nerozhadzujte rukami ako na trhu, nebehajte po chodbe sem a tam, nedupte. Nielenže dostanete do pohody samú seba, ale aj ľudia okolo vás budú pokojnejší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kancelária #šťastie #sebavedomie #pokoj

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....