Päť otázok, ktoré sa na pracovnom pohovore nepýtajte

Čaká vás pracovný pohovor. Radosť, že ste sa dostali až sem strieda strach, aby ste nespravili niečo, čím ohrozíte svoj vlastný postup.

08.01.2015 14:30
pracovný pohovor, zamestnanie Foto:
Na pracovný pohovor príďte pripravená.
debata

Vedeli ste o tom, že na pracovnom pohovore nie sú dôležité len vaše odpovede, ale aj to, čo sa personalistu či riaditeľa pýtate vy. Preto je dôležité zvážiť, ktoré informácie sú pre vás dôležité a naopak, ktoré sa spýtate len zo zvedavosti.

Na tieto veci sa rozhodne nepýtajte:

Koľko zarobím?
Samozrejme vieme, že pre každého zamestnanca je mzda dôležitým faktorom. Na pracovnom pohovore by ste sa ju nemali pýtať vy a určite nie hneď na začiatku pohovoru. Zvyčajne sa personalista, po vysvetlení náplne práce, spýta vás, aká mzda je pre vás adekvátna. Buďte na takúto odpoveď pripravený a zistite si, aké sú priemerné platy v danej oblasti (pracovné zaradenie, mesto resp. okres).

Musím robiť nadčasy?
Nie, nemusíte, lebo po tejto otázke vás budúci zamestnávateľ práve vyškrtol zo zoznamu vhodných kandidátov. Pokiaľ sa vás nik nepýta či ste ochotný robiť nadčasy, vy s touto témou určite nezačínajte. Ak otázku ohľadne práce nadčas dostanete, povedzte, že v prípade potreby ste ochotný „potiahnuť“ dlhšie.

Benefity, príplatky, výhody… nemá byť to jediné, čo vás zaujíma.
Firemný telefón, notebook, auto, lístky do divadla či zľavy na tovar. I to môžu byť bonusy k vašej práci, ktoré spoločnosť ponúka. Ak takéto výhody majú, verte, že vám ich na pohovore spomenú. Rozhodne nie je vhodné si ich zisťovať hneď ako sa s personalistom stretnete. Ukážete tak, že nie práca, ale výhody sú pre vás prioritou.

Aké je zameranie vašej spoločnosti?
Nikdy, naozaj nikdy sa nepýtajte v čom firma podniká. Zatvoríte si dvere k novému pracovnému miestu už na začiatku. Tieto informácie si musíte zistiť ešte skôr, ako spoločnosti pošlete životopis. Pred pohovorom si preštudujte aj ich web stránku, aby ste vedeli základné informácie. Z tých potom môžete čerpať pri kladení otázok.

Tolerujete OČR?
Chápeme, že s malými deťmi sa práca hľadá ťažšie, najmä, ak bývajú častejšie choré, ale… Žiadny zamestnávateľ nevidí rád, ak jeho pracovník chodí s deťmi na OČR. Musí ho totiž niekým nahradiť. Má dve možnosti, prácu dá kolegovi, ktorý z toho nebude nadšený alebo si zoberie brigádnika, ktorého musí zaplatiť. Ak naozaj pracovať chcete, túto otázku sa nepýtajte. Naopak, snažte sa zabezpečiť starostlivosť o dieťa vo vlastnej réžii (manžel, starí rodičia, opatrovateľka, susedka…).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie #pracovný pohovor

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...