Hľadať prácu po 50-ke nie je práve jednoduché

Väčšina ľudí, ktorí stratili z nejakého dôvodu prácu priznáva, že nové pracovné miesto sa im hľadá naozaj ťažko.

30.12.2014 14:30
práca, zamestnanie, kariéra Foto:
Po 50-ke sa práca hľadá ťažko, ale dá sa to.
debata

Najmä, tí ktorí dlhšie pracovali u jedného zamestnávateľa, nevedia, kde prácu hľadať alebo akým spôsobom sa prezentovať na pracovnom pohovore.

Hoci, to personalisti a manažéri nepriznávajú, k najviac znevýhodneným uchádzačom o zamestnanie patria nielen absolventi, ktorí nemajú žiadnu prax či mamičky po rodičovskej dovolenke, ale aj ľudia, ktorí majú päťdesiat a viac rokov. Tí, ktorí sa blížia k dôchodkovému veku a stratia prácu, sú takmer nezamestnateľní.

Anna (52) pred rokom stratila prácu. Zamestnávateľ rušil prevádzku a ona sa stala nadbytočnou. Keďže pracovala ako sekretárka, ovládala aj prácu s počítačom. Vedela sa dohovoriť anglicky a zvládala aj fakturáciu. Napriek tomu, že poslala množstvo životopisov, ozvali sa jej len dvaja zamestnávatelia. Anna absolvovala pracovný pohovor, no miesto asistentky nedostala. Keďže žila sama a účty bolo treba platiť, rozhodla sa, že pôjde robiť opatrovateľku do susedného Rakúska. Po večeroch sa učila nemčinu a o dva mesiace sa už starala o imobilnú pani neďaleko Viedne. Dnes vraví, že to bolo jedno z jej najlepších rozhodnutí.

Hľadáte prácu a máte už po 50-ke? Poradíme vám, ako si zvýšiť šance.

1. Nečakajte so založenými rukami doma, ale aktívne si prácu hľadajte. Využite kontakty z predchádzajúceho zamestnania, pýtajte sa priateľov a známych. Sledujte pracovné ponuky na internete, v novinách, sami oslovte spoločnosti, ktoré by mohli mať o vašu prácu záujem. Kontaktuje personálne agentúry.

2. Ak neviete pracovať s počítačom a hľadáte prácu v oblasti, kde sa takého vedomosti vyžadujú, prihláste sa na počítačový kurz. Nemáte naň prostriedky? Poproste deti, susedov, priateľov, aby vám vysvetlili aspoň základy práce s počítačom. A vy môžete doma trénovať. Výbornou pomôckou sú aj knihy s touto tematikou.

3. Napíšte si kvalitný životopis a motivačný list. Sú základom pre to, aby si vás potencionálny zamestnávateľ všimol.

4. Zaevidujte sa na Úrade práce sociálnych vecí a rodiny. Okrem toho, že za vás bude štát odvádzať odvody, môžu vám pomôcť nájsť vhodnú prácu prípadne ponúknuť rekvalifikáciu.

5. Ak si neviete viac ako pol roka nájsť prácu v oblasti v ktorej ste doteraz pracovali, porozmýšľajte či nie je vhodný čas na zmenu. Môžete sa rekvalifikovať prípadne porozmýšľať, či by ste vedeli uplatniť svoje skúsenosti aj ako živnostník.

6. Vzdelávajte sa! I keď ste momentálne bez práce, nemusíte sedieť doma a leštiť nábytok alebo niekoľko hodín pozerať televíziu. Čítajte odbornú literatúru, učte sa cudzí jazyk, stretávajte sa s kolegami a ľuďmi z odboru (nikdy neviete, či vám práve oni neponúknu prácu), navštevujte odborné kurzy…

7. Vezmite aj prácu za nižší plat. Dôležité je, aby ste si zachovali pracovné návyky.

8. Starajte sa o seba. Nuž, aj keď sa vraví, že dôležité je to, čo viete, nie je tomu celkom tak. Upravený zovňajšok a kultivované vystupovanie z vás robí oveľa príťažlivejšieho človeka aj pre pracovné prostredie. Nie, netreba, aby ste hneď nakupovali drahé značkové oblečenie. Na začiatok postačí, ak budete mať upravené vlasy a nechty. Odev zvoľte podľa profesijnej oblasti v ktorej ste pracovali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie #pracovný pohovor

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...