Byť úprimná na pohovore sa vyplatí

S pohovorom je to ako so vzťahom. Oplatí sa povedať na začiatku „vzťahu“, čo všetko od toho očakávate.

05.12.2014 15:00
pracovný pohovor, šéfka Foto:
Ako na pohovore, tak po celý čas v práci. Pamätajte na to.
debata

Čo si máte na pohovor, ktorý môže znamenať začiatok vášho sna obliecť, asi viete. Čo najslušnejšie! Rozhodne nič nepokazíte kvalitným nohavicovým kostýmom a bielou blúzkou. Namaľujte sa len decentne. Pripravte sa pozornejšie na to, čo budete hovoriť.

Predstavovať seba musíte tak, aby ste boli radšej skromná ako prehnane si vedomá toho, čo dokážete. To by sa šéfovi páčiť nemuselo. Ak máte životopis plný rôznych skúseností, nemáte sa čoho báť. Choďte psychicky vyzbrojená, aby vás ničím nezaskočili.

Skúste si doma urobiť malú osnovu. V prvej štvrtine budete hovoriť o tom, prečo vás zaujala práve ich ponuka, pokračovať budete tým, čo už máte za sebou. Poslednú tretinu rozhovoru (samozrejme, stať sa môže všeličo), no určite bude lepšie, keď prídete s akou-takou predstavou.

Na záver by ste určite mali zdôrazniť svoje požiadavky. Nebojte sa. Opak by mohol byť odstrašujúci. Ak ste zdravo sebavedomá dáma, váš nastávajúci šéf určite ráta s tým, že máte nejaké požiadavky. Napokon, za to, čo ponúkate, si to, medzi nami, predsa môžete dovoliť!

Tak teda smelo do toho. Vysvetlite šéfovi, že víkendy chcete mať voľné, informujte ho o svojom zdravotnom stave – ak potrebujete raz za štvrť roka na špeciálne vyšetrenie. Ak chcete z akýchkoľvek dôvodov chodiť do práce neskôr, odchádzať budete opäť neskôr.

Skromná rada na záver. Ak by ste si mali vybrať. Skôr by ste zveličovali alebo sa uskromňovali? Poradíme vám: Určite preháňajte. Ak sa vás šéf spýta, či ste v kolektíve obľúbená, nechajte si pre seba informácie o tom, že Silvester už roky trávite u mamy. Zveličujte trochu, ale nepreháňajte. Odpovedzte diplomaticky. „Mám dosť priateľov.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #pracovný pohovor #sebavedomie #úprimnosť #zveličovanie

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...