Nepríjemné otázky na pohovore. Môžu sa ich spýtať aj vás

Každý chce, aby pracovný pohovor dopadol čo najlepšie. Preto, sa naň snažíme pripraviť vhodným oblečením a správne napísaným životopisom či motivačným listom.

02.11.2014 07:00
kariéra, prijímací pohovor, zamestnanie Foto:
Na pohovor treba byť dobre pripravení.
debata

A potom vás budúci zamestnávateľ prekvapí. Napríklad aj otázkami, ktoré zákonník práce upravuje ako diskriminačné či inak nevhodné. Správne na ne reagovať nebýva vždy jednoduché, najmä, ak chcete povedať pravdu a zároveň nestratiť šancu na zamestnanie sa.

Otázky, na ktoré sa budúci zamestnávateľ pýtať môže a vy musíte byť na ne pripravení:

1. Otázky o spoločnosti, kde chcete nastúpiť.

Nebuďte prekvapení, ak sa vás personalista na pohovore spýta: „Čo viete o našej spoločnosti?“ „Prečo ste sa rozhodli poslať životopis práve k nám?“.
Základom, aby ste úspešne obstáli v týchto otázkach, je to, že si pred pracovným pohovorom niečo o firme naštudujete. Stačí, ak si pozriete ich webovú stránku.

2. Otázky o pracovnom mieste.

Predtým, ako pošlete spoločnosti životopis, nezabudnite si riadne preštudovať náplň pracovnej pozície či podmienky, ktoré firma vyžaduje od úspešného kandidáta. Môže sa totiž stať, že sa vás spýtajú, čo očakávate od daného pracovného zaradenia a čo si myslíte, že je jeho náplňou práce. Týmito otázkami chce personalista zistiť, či ste správne pochopili inzerujúcu pozíciu.

3. Otázky o vašej predchádzajúcej praxi či o silných a slabých stránkach.

Neľakajte sa, že váš budúci zamestnávateľ je veľmi zvedavý, ak sa začne pýtať na vašu predchádzajúcu prax a najmä na otázky súvisiace s vašim predchádzajúcim zamestnávateľom. Na otázky: „Prečo ste sa rozhodli odísť z posledného zamestnania?“ alebo „Čo vás na predchádzajúcej práci bavilo viac a čo menej?“, odpovedajte pravdivo a hoci neodchádzate práve v dobrom, určite to nehovorte budúcemu zamestnávateľovi.
Je úplne bežné, že vás pracovník na pohovore vyzve, aby ste vymenovali svoje silné a slabé stránky. „Kde sa vidíte o päť rokov?“ „Prečo by sme mali zamestnať práce vás?“ Pripravte si odpovede aj na ne!

Tieto otázky sú neprípustné:

  • o sexuálnej orientácii
  • o náboženstve
  • o rodinnom stave
  • o tom, či plánujete deti
  • o tom, kde budú vaše deti počas choroby

Reagujte však na ne s pokojom. Vhodnou odpoveďou je vysvetliť, že na takéto otázky by ste neradi odpovedali, nakoľko nesúvisia s pracovným zaradením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #otázky #pohovor #odpovede

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...