Ako úspešne získať prácu hneď po škole?

Nájsť si zamestnanie hneď po skončení vysokej alebo strednej školy dnes nie je vôbec jednoduché.

04.10.2014 17:00
práca, konkurz, úspech Foto:
Prácu si hľadajte už počas štúdia.
debata

Nie je to len preto, že by zamestnávateľ hľadal mladého človeka do tridsať rokov so skúsenosťami dlhoročného zamestnanca.

Problém, prečo si mladý ľudia nevedia nájsť adekvátnu prácu spája v sebe niekoľko problémov. Je to najmä veľké množstvo absolventov (najmä vysokých škôl), málo adekvátnych miest pre týchto ľudí, ale aj nízka hodnota vysokoškolského diplomu (humanitné odbory). Kým kedysi bolo stredoškolské vzdelanie s maturitou dostatočným na prácu napríklad v administratíve či na nižších postoch, dnes je problém sa uplatniť inak ako v call centre či pri pokladni v hypermarkete. Rovnako nepopulárne je i to, ak skončíte iba s bakalárskym titulom. Automaticky ste pasovaný do role „ten čo mu to nešlo a tak skončil skôr“.

Aby sme však neboli iba pesimistickí, aj absolvent môže svoje šance na získanie práce zvýšiť. Viete ako?
1. Starostlivo vyberajte strednú školu. Najmä rodičia by mali potlačiť svoje ambície a pozrieť sa na dieťa z jeho uhla pohľadu. Nie každý totiž musí ísť na jazykové gymnázium. Všímajte si čo ho baví, na čo má nadanie. Ak je dieťa zručné, nenechajte sa ovplyvniť okolím a pokojne sa poobzerajte po učebných oboroch.

2. Počas strednej či vysokej školy brigádujte, vyskúšajte dobrovoľníctvo alebo stáž vo väčšej firme. Vždy je lepšie napísať do životopisu pre budúceho zamestnávateľa aspoň nejakú prax či aktivitu.

3. Vsaďte na jazyk! Čím lepšie ho ovládate, tým máte väčšiu šancu získať prácu. Ideálne je, ak k angličtine (tá by mala byť základom) pridáte aj nejaký iný jazyk.

4. Zabudnite na nástupný plat 1000 Eur. Veľa absolventov nemá ani potuchy o reálnych platoch. A preto očakávajú, že ich prvý nástupný plat musí byť taký ako u ostatných zamestnancov. Chy­ba!

5. Zvyšujte si kvalifikáciu. Vhodnou možnosťou sú rôzne kurzy. Ak nemáte finančné prostriedky, obráťte sa na Úrad práce sociálnych vecí a rodiny.

6. Všímajte si inzeráty v novinách, na internete… Na sociálnych sieťach sú rôzne skupiny, ktoré sa zameriavajú na ponuku práce. Rovnako, niektoré mestá majú svoje otvorené skupiny, kde môžete napísať, že hľadáte prácu. Možno práve vtedy niekto hľadá človeka ako ste vy.

7. Neseďte doma a nečakajte na zázrak v podobe lukratívnej práce. Tá po domoch a bytoch sama nechodí…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie #úspech #kvalifikácia #hľadať prácu

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...