Pracovný pohovor. Ako sa naň pripraviť?

Nezamestnanosť stúpa. Ľudia so stredoškolským vzdelaním (ak nemajú dobrú špecializáciu) sú takmer nezamestnateľní.

25.08.2014 11:00
kariéra, prijímací pohovor, zamestnanie Foto:
Na pohovor sa vhodne oblečte. Prvý dojem je veľmi dôležitý
debata

Rovnako je to i s ľuďmi staršími, absolventmi, ženami po materskej… Všetci chcú pracovať, no na jedno miesto čaká množstvo záujemcov. Ako teda „vyhrať“ medzi konkurenciou a získať vybrané pracovné miesto?

Ponúkame vám pár tipov ako zvýšiť šancu na úspech:

  1. Základom je správne napísaný životopis a motivačný list. Kým ho nemáte, firmu rozhodne nekontaktujte. Ak neviete ako na to, požiadajte rodinu, známych, kamarátov alebo si nájdite vzor na internete a podľa neho zostavte ten svoj.
  2. Informácie v životopise by mali byť pravdivé. Inak sa vám môže stať, že pohoríte skôr ako stihnete niečo povedať. Ak je napríklad vaša angličtina na základnej úrovni, určite si nepíšte, že plynulo rozprávate týmto jazykom. Rovnako nepíšte, že ovládate jazyky, v ktorých viete povedať maximálne „ľúbim ťa“ alebo neslušné výrazy. Na každé klamstvo sa totiž raz príde a vy na pracovnom pohovore môžete pohorieť len preto, že budete mať pred sebou personalistu, ktorý naozaj plynulo rozpráva vami uvedenými jazykmi.
  3. Pred pohovorom navštívte stránku firmy a zistite si o nej všetky dostupné údaje. Personalisti sa zvyknú pýtať, či ste videli stránku firmy, čo o firme viete a prečo ste sa rozhodli poslať životopis práve im.
  4. Naštudujte si čo je náplňou práce na danej pozícii. Vyhnete sa tak nepríjemným prekvapeniam.
  5. Pracovný pohovor si dobre naplánujte. Dôležité je najmä to, aby ste prišli včas a nemeškali. Preto sa riaďte tým, že radšej byť na mieste skôr, ako o minútu neskôr. A preto si nechajte dostatočnú časovú rezervu aj na nepredvídateľné okolnosti ako sú zápchy, nehoda na ceste, pokazený autobus a podobne.
  6. Kontakt na personalistu si uložte do mobilu. Ak by vznikla neočakávaná situácia, treba dať vedieť, že prídete neskôr prípadne, že si dohodnete iný termín.
  7. Vhodne sa oblečte. Prvý dojem je veľmi dôležitý a tak si oblečenie na pracovný pohovor vyberajte veľmi starostlivo, s prihliadnutím na typ pracovnej pozície.
  8. Nezabudnite si so sebou vziať doklad totožnosti, vodičský preukaz (ak ho pozícia vyžaduje), životopis (pre prípad potreby), doklady o absolvovaných kurzoch, školeniach a podobne, pero, poznámkový blok alebo diár. Zídu sa vám aj referencie či odporúčania od predchádzajúceho zamestnávateľa.
  9. Na pohovore buďte milý a príjemný.

Zabudnite na:

  • žuvačku
  • cmúľanie cukríkov
  • vulgárne vyjadrovanie alebo dvojzmyselné narážky
  • rozprávanie o svojom súkromnom živote
  • fajčenie pred pohovorom (keď ste nervózni, dajte si radšej čokoládu)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie #pohovor #motivačný list

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....

+ Nezabúdajte na preventívne prehliadky aj keď sa cítite dobre.
Staré dlhy sa vyriešia, cítite finančnú úľavu....