Stres – vymyslený, štýlový, ozajstný

Prah citlivosti na stresové situácie je u každého inde a nedá sa zovšeobecniť, že čím je človek vystresovanejší, tým má náročnejšie zamestnanie.

28.03.2014 12:00
stres, tlak, únava Foto:
Stres vám vo výkone nijako nepomáha.
debata

A ak pôsobí vyrovnane, nemalo by to automaticky znamenať nižšie nároky na výkon. Nehovoriac, ak niekto stres iba hrá, iný ho potláča.

Neviditeľný a predsa zaneprázdnený

Aj vo vašom okolí je kolega, ktorého poriadne nevidieť ani na pracovisku, ani pri výkone nejakej pracovnej činnosti, pritom využije každú príležitosť, aby vás otrávil, koľko toho má veľa? Odsledovať to vie najlepšie nadriadený, ak by chcel. Vy sa môžete hrať akurát na stopovacieho psa a ak na niečo prídete, podľa vami zaujatého postoja byť za nechutného moralistu, bonzáka, či podpichovača. Ak stres totiž naozaj iba hrá a výsledky tomu nasvedčujú, vtedy sa bude brániť útokom a odhalenie vám neuzná. Len sa zvýši medzi vami napätie, nápravu tu budete čakať márne.

Stresman od prírody

Niekto nevie pracovať bez „svojej“ dávky stresu, potrebuje to k vybičovaniu ku vrcholnému výkonu. Horšie je, ak prenesie napätie do okolia a kým jemu to v istom zmysle pomáha, iní to vyhodnotia inak, dusné ovzdušie ich može veľmi obťažovať. A ten, čo tieto veci spôsobuje, si to ani nemusí uvedomovať. S takým „prípadom“ sa aspoň dá niečo robiť, je dobré upozorniť na problém, pokúsiť sa kolegovi pomôcť, usmerniť ho, upokojiť. Nepríjemnejšie je, ak musíte spolupracovať s niekým, koho rozhodí každá maličkosť a stres mu vo výkone nijako nepomáha, naopak situácia je ešte zložitejšou a neznesiteľnejšou.

Pokoj v duši – nezáviďme, následujme

Jeden predstiera stres kvôli výčitkám, iný sa skutočného stresu nevie zbaviť, no sú aj takí, ktorí pôsobia vyrovnane a pritom majú veľkú zodpovednosť i veľa povinností. To, že na nich nebadať známky nervozity či stav pred kolapsom, vôbec neznamená, že toho majú menej. Sú terčom závistlivcov a závidieť im je naozaj čo – najmä dobrú organizáciu práce, schopnosť zvládať stres a neprenášať ho na ostatných, nadhľad. Aj taký človek však môže niekedy v sebe skrývať i oveľa viac stresu, než ukazuje ktosi iný, len aby tak vyzeral. Nezáviďme, ale berme si príklad od pokojných a koncentrovaných ľu­dí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #stres #nátlak

+ Nezabúdajte na vitamíny, začnite jesť viac ovocia, zachutilo vám.
Nie je všetko len o peniazoch, hľadajte...

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...