Prvé príznaky vyhorenia?

Spozorovali ste na sebe prvé príznaky vyhorenia? Už nemáte len pocit, že nič nestíhate, ale už pociťujete aj úzkosť a vyčerpanie...

13.02.2014 13:00
syndróm vyhorenia, unavená žena, prepracovaná žena Foto:
Ilustračné foto.
debata

Únava, sklamanie a vyčerpanie – to sú príznaky syndrómu vyhorenia, ak hovoríme o tretej, najvážnejšej fáze. Ak ich pociťujete, máte ešte šancu. „Syndróm vyhorenia, ktorý postretol moju najlepšiu priateľku, som vnímala ako strašiaka v poli, ktorý ma kedykoľvek nečakane prekvapí. Robila som totiž o stošesť, žiadne hranice neexistovali. Bolo to krátko po tom, čo som si po dvoch rokoch všakovakých brigád našla konečne poriadnu prácu. A bola som za ňu taká vďačná, že som jednoducho nepoľavovala,“ povedala 30-ročná Monika.

Možno aj preto, že syndróm vyhorenia očakávala, neprichádzal. Znie to šialene, ale keď pocítila väčšie návaly stresu, okamžite konala. „Výborne funguje joga. Aj keď jej neveríte, alebo sa vám zdá smiešna, vyskúšajte si – nie jednu, ale tri hodiny. Dajte jej šancu. Odvďačí sa vám tak, že budete chodiť domov usmiata,“ povedala ďalej Monika.

Najlepším preventívnym receptom syndrómu vyhorenia je predsa len dovolenka. Nahradí všetky lieky, psychológov, všetky riešenia. Ak teda pociťujete vážne príznaky, urobte to ako prvý krok. „Vzala som si dva týždne dovolenku, kúpila som si letenku a išla som do Grécka k moru, len tak sama, v júni, kedy tam ešte nebolo veľa turistov. Oddýchla som si neuveriteľne. Síce som sa už na druhý deň nudila, donútila som sa k tomu, aby som oddychovala. Ešte viac a viac,“ povedala ďalej Monika.

Domov prišla ako vymenená. „Ešte pred dovolenkou som sa objednala k psychologičke – povedala som si, že predsa za to nič nedám a uvidím. Určite mi niečo poradí. Išla som tam zo zvedavosti asi päťkrát, začala mi neuveriteľne pomáhať. Cítila som to ako asi najlepšiu investíciu v živote,“ skonštatovala Monika, ktorá si len takýmito „drobnými“ krokmi odlákala od seba syndróm vyhorenia, resp. nedala mu šancu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #príznaky #syndróm vyhorenia

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...