Čaj zo sedmokrások. Jeho účinky vás prekvapia

Už čoskoro sa na lúkach a slnečných stráňach objavia prvé klobúčiky sedmokrások. Z tejto jarnej bylinky si môžete rovno pár kvetov natrhať a uvariť čaj plný nielen jarnej energie a sily. Látky, ktoré pustí do horúcej vody, osviežia nielen ducha, ale aj telo. Určite to skúste.

25.03.2023 13:00
sedmokráska Foto:
Sedmokráska veľmi pozitívne ovplyvňuje črevnú mikroflóru a pôsobí ako prírodné probiotikum.
debata

Dlhá história sedmokrásky

Objavenie sedmokrásky, ako dôležitej bylinky nie je len hipsterskou novinkou. Blahodárne účinky sedmokrásky na ľudský organizmus využívali liečitelia už v 18. storočí. Škála zdravotných účinkov je podľa vedcov neskutočne široká. Začínajú trávením a končia krajšou a mladšou pokožkou.

Pomáha na jarné neduhy

Príroda akoby nám sama dala nástroje na prekonanie prechodu ročných období, no je potrebné ich aj využívať. Jedným z nich je práve sedmokráska. Nenápadná sedmokráska dokáže spoľahlivo uľaviť od kašľa a priaznivo ovplyvniť funkciu celého dýchacieho ústrojenstva. Čajík z nej pomôže aj pri horúčke a chrípke. Navyše má antibakteriálne účinky, teda ochráni a odstráni aj problémy v ústnej dutine.

Imunitu posilní od základov

Sedmokráska veľmi pozitívne ovplyvňuje črevnú mikroflóru a pôsobí ako prírodné probiotikum, inými slovami vytvára veľmi vhodné prostredie na množenie vhodných črevných baktérií, čím výrazne dochádza aj k posilneniu imunity. A rovnako tak aj zlepšeniu trávenia. Preto ak vás trápi napríklad pri cestovaní problém s vyprázdňovaním, pýtajte si čaj zo sedmokrásky.

levandula, varecha, Čítajte aj Bylinky ako ich nepoznáte: Levanduľa je ideálna do sladkostí a zmrzliny

Patrí k jedlým kvetom

Čaj nie je jediný spôsob, ako využiť výhody, ktoré nám sedmokráska ponúka. Existuje mnoho receptov, ktoré dokážu dostať z kvietku to najlepšie. Z kvetov môžete variť liečivý med alebo sirup. Postup je podobný ako pri mede z púpavy.

Sedmokráskové puky tiež môžete naložiť do slaného nálevu a konzumovať namiesto kapary. Báť sa nemusíte ani surových kvetov. Ak ich nazbierate na čistom mieste, pokojne nimi ozvláštnite šalát, pridajte ako ozdobu do polievok, na zemiaky, alebo si nimi len tak ozdobte chlieb s maslom a tvarohom. Rozhodne vám neuškodí, naopak. Poteší telo aj pohľad.

Nechajte si ju aj na teplé letné večery

Silu sedmokrásky oceníte, hlavne vtedy keď sa váš výlet do prírody skomplikuje malým zranením, alebo vás uštipne bodavý hmyz. Rozdrvené listy sedmokrásky si dokážu poradiť s drobným poranením pokožky, škrabancami a rôznymi rankami. Práve sedmokráska je aj výborná prvá pomoc pri bodnutí hmyzom. Rozdrvíte list, priložíte na miesto a počkajte, až sa dostaví úľava. Ideálne použiť tam, kde nemáte ľad ani ocot.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #chrípka #čaj #kašeľ #dýchacie cesty #horúčka #škrabance #bodnutie hmyzom #jedlé kvety #sedmokráska

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...