Domáce recepty na uštipnutie komárom. Fungujú proti svrbeniu aj zápalom

Počas leta sa uštipnutiu komárom prakticky nedá vyhnúť. Niektoré štípance však vedia poriadne potrápiť a v tých najhorších prípadoch sa dokáže v mieste vpichu rozšíriť až zápal. Skúste naše domáce tipy, ktoré na štípance spoľahlivo fungujú.

14.08.2022 11:30
komár, štípanec, uštipnutie, hmyz, krv Foto:
Jedným z liekov na nepríjemné uštipnutie komárom môžu byť vaše obľúbené raňajky.
debata

Ovsené vločky

Jedným z liekov na nepríjemné uštipnutie komárom môžu byť vaše obľúbené raňajky. Ovsené vločky môžu zmierniť svrbenie a opuch, pretože obsahujú špeciálne zlúčeniny, ktoré pôsobia proti podráždeniu. Vytvorte ovsenú pastu, kým nezískate kašovitú hmotu. Nechajte priložené aspoň 10 minút.

Med

Malá kvapka na svrbivé bodnutie môže potenciálne znížiť zápal. Rovnako tak pokožka prekrytá medom bude menej svrbieť. Med má pritom prirodzene dezinfekčné účinky, takže zabráni aj tomu, aby sa ranka infikovala zvonka.

Bazalka

Ako liek na uštipnutie komárom má dvojitú úlohu. Rastlina sa používa v bylinných liekoch na kožné infekcie a antioxidanty nachádzajúce sa v listoch bazalky môžu zmierniť zápal. Silice v bazalke pôsobia veľmi upokojujúco. Navyše je to rastlina, ktorá je ľahko pestovateľná aj v domácich podmienkach. Po uštipnutí komárom stačí nasekať niekoľko lístkov čerstvej bazalky a rozotrieť ich na mieste vpichu aj v jeho okolí.

mrkva Čítajte aj Najlepšie prírodné zdroje betakaroténu. Kde ho je v strave najviac?

Harmančekový čaj

Harmanček je bežným prírodným liekom na mnohé neduhy. Pri aplikácii na pokožku môžu oleje z harmančeku znížiť svrbenie a zápal. Vrecúško plnené sušenými rozdrvenými kvetmi nechajte 30 minút lúhovať v studenej vode. Potom vrecúško položte priamo na postihnuté miesto. Stačí desaťminútový obklad a bude vám lepšie. Čajové vrecúško môžete uchovať v chladničke a použiť ešte niekoľkokrát.

Cesnak

Pozor, cesnak je veľmi účinný, ale aj značne agresívny. Aplikácia nakrájaného cesnaku priamo na kožnú ranu alebo pichnutie môže spôsobiť pálenie a štípanie. Takže cesnak najemno nakrájajte a zmiešajte s vazelínou. Takáto mastička potom prináša úľavu od svrbenia a dodáva pokožke aj výhody antibakteriálnych a hojivých účinkov cesnaku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #med #komáre #cesnak #ovsené vločky #bazalka #harmanček #uštipnutie hmyzom

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...