Bryndza? To nie sú len halušky! Túto prílohu k steaku s ňou si zamilujete...

Pri slove bryndza nám zvyčajne napadnú bryndzové halušky. Celkom logicky. Je to asi najčastejšie pripravované jedlo s typickou chuťou ovčej či miešanej kravskej bryndze. Ale s domácim "bielym zlatom" vieme v kuchyni narábať aj inak.

26.05.2022 15:00
Zemiaky plnené bryndzou sú skvelou prílohou ku... Foto:
Zemiaky plnené bryndzou sú skvelou prílohou ku steakom.
debata

Bryndza má pre svoju výraznú chuť ideálne predpoklady na to, aby sme ju spojili s menej výraznými potravinami a vykúzlili tak lahodnú a príťažlivú chuť pre hotové jedlo. Hodí sa však tiež do príloh a dokonca ju môžete konzumovať aj so steakom! Pýtate sa ako? Pripravte si zemiaky plnené bryndzou.

Postup je veľmi jednoduchý – zemiaky v šupke uvarte v osolenej vode do mäkka. Následne vodu z nich zlejte, prerežte jednotlivé zemiaky na polovicu a vnútro lyžicou vydlabte tak, aby okraje zostali dostatočne pevné.

Bryndzové krémové rizoto s panenkou a slivkami Čítajte viac Bryndzové krémové rizoto s panenkou a slivkami

V miske zmiešajte vydlabané vnútro zemiakov, bryndzu, biele časti lahôdkovej cibuľky nasekané na kolieska (zelené časti si odložte na záverečné zdobenie), cesnak nastrúhaný na jemno, kôpor zbavený drevnatej časti nasekaný na jemno, soľ a čierne korenie.

Pripravenou plnkou naplňte polovičky zemiakov, ktoré obalíte prosciuttom, vložte ich do zapekacej misky alebo na plech a pokvapkajte olejom.

bryndza, ovčí syr Čítajte viac Ako si vybrať tú najlepšiu bryndzu? Čo zohľadniť pri jej výbere?

Zemiaky s bryndzovou plnkou sa pečú v rúro pri teplote 200 °C približne 20 minút do zlatista, ak máte program s horúcim vzduchom, bude vám stačiť teplota 180 °C. Následne ich ako hotovú prílohu môžete servírovať k mäsu. Ich veľkou výhodou však je, že sa dajú konzumovať aj samostatne. A na svoje si tak prídu aj vegetariáni.

Video
Výborný slaný koláč s bryndzovo-zemiakovou plnkou nám upiekla folkloristka Grétka Ivaničová.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Bryndzovník na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #bryndza #steak #zemiak #príloha

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...