Citrónová voda nie je len nápoj. Takto telu pomáha

Môžete ju piť ráno na lačno, ale pokojne aj počas dňa. V lete skvele osvieži, je bez cukru a nielenže vás napojí, pomôže aj vášmu telu. Hoci vodu s citrónom netreba preceňovať, má omnoho viac pozitív, ako len pohár vody čistej.

15.05.2022 06:00
citrón Foto:
Pohár citrónovej vody k raňajkám a okamžite si aspoň štatisticky predlžujete život.
debata (1)

Alkalizuje telo

Citróny majú v tele alkalizujúci účinok, to znamená, že majú na telo zásaditý vplyv. Hoci sú citróny na začiatku kyslé, v tele pôsobia zásadito. Tým pomáhajú obnoviť rovnováhu pH tela. Netreba vám piť drahú upravenú alkalickú vodu, či kupovať alkalizujúce potraviny. Jednoduchá voda s citrónom a vaše telo začítane odkysľovať.

Môže znížiť riziko mŕtvice

Pohár citrónovej vody k raňajkám a okamžite si aspoň štatisticky predlžujete život. Flavonoidy v citrusových plodoch môžu pomôcť výrazne znížiť riziko ischemickej mozgovej príhody u žien. To je záver štúdie z roku 2012. Za 14 rokov až 70 000 žien ukázalo, že tie, ktoré jedli najviac citrusových plodov, mali o 19 % nižšie riziko ischemickej cievnej mozgovej príhody ako ženy, ktoré ich konzumovali najmenej.

S pohárom proti rakovine

Samozrejme ak ide o citrónovú šťavu. Citrón obsahuje 22 protirakovi­nových zlúčenín vrátane prirodzene sa vyskytujúceho limonénu. To je olej, ktorý spomaľuje alebo zastavuje rast rakovinových nádorov u zvierat. Flavonolové glykozidy zasa zastavujú delenie v rakovinových bunkách. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention publikoval v roku 2011 štúdiu, ktorá zistila, že citrónový extrakt aplikovaný na bunky rakoviny prsníka vyvolal ich smrť.

pažítka Čítajte aj Pažítka: Povzbudí telo a pomôže pri diéte

Pri astme aj výškovej chorobe

Keď máte nedostatok kyslíka a pociťujete ťažkosti s dýchaním, ako napríklad pri horolezectve, citróny sú veľmi užitočné. Edmund Hillary, prvý muž, ktorý dosiahol vrchol Mount Everestu, povedal, že za jeho úspechom na Mount Evereste majú veľkú zásluhu citróny. Podporujú správne dýchanie a distribúciu kyslíka telom.

Podpora na zníženie tlaku

Zložky z citróna posilňujú cievy, čím zabraňujú vnútornému krvácaniu. Citrón je tiež užitočný pri liečbe vysokého krvného tlaku. Určite ak si chcete krvný tlak znížiť, tak je citrón omnoho lepšou alternatívou k raňajkám ako napríklad silný „turek“.

Zlepšuje zdravie očí

Toto o citrónoch tuší málokto. Avšak prieskumy ukazujú, že rutín, ktorý obsahujú práve citróny pomáha predchádzať poruchám očí, vrátane diabetickej retinopatie. Pohár vody s citrónom tak osvieži nielen vašu myseľ, ale aj pohľad. Určite sa preto oplatí tento nápoj si vychutnať.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zrak #mŕtvica #pľúca #citrón #pH #flavonoidy #citrónová voda #citrónová šťava #tlak krvi

+ Nezabúdajte na pitný režim, nezanedbávajte ho v žiadnom období.
Ak budete zanedbávať prácu, vaše peniaze nebudú...

+ Možno oklamete sami seba, avšak lekára a výsledky neoklamete.
Nič nerobte rýchlo, robíte tak len väčšie chyby....