Jedlá, ktoré vám pomôžu naštartovať metabolizmus. Zaručene s nimi schudnete

Sú jedlá, ktoré vás zasýtia a dodajú vášmu telu energiu, ale súčasne nabudia metabolizmus k výkonu. Výsledkom je nielen plný žalúdok, ale rovnako aj lepšie hospodárenie s energiou a rýchlejšie spaľovanie kalórií. Ak totiž budete jesť správne, nikdy nebudete nekontrolovateľne priberať.

24.01.2022 15:00
chudnutie, kilogramy, diéta Foto:
Sú ľudia, ktorí môžu doslova zjesť čokoľvek a nepriberú.
debata

Nie je to len genetika

Je pravda, že genetika zohráva významnú úlohu v schopnosti človeka spaľovať jedlo. Sú ľudia, ktorí môžu doslova zjesť čokoľvek a nepriberú, no aj keď medzi nich nepatríte, stále môžete mať vysnívanú postavu. Stačí podať telu pomocnú ruku tak, že prostredníctvom cvičenia zvýšite podiel svalovej hmoty, ktorá spáli viac kalórií. Napomôcť tomu môže aj výber správneho jedla na tanieri.

Jedlá bohaté na proteín

Proteín má dobrú povesť medzi kulturistami a inými ľuďmi, ktorí sa starajú o svoje telo. A majú na to dobrý dôvod. Trávenie potravín bohatých na bielkoviny, ako sú vajcia, mäso, ryby a strukoviny zaberie viac času. Telo potrebuje viac námahy a zvyšuje spaľovací výkon. Navyše trávite takéto jedlo dlhšie a ostávate preto dlhšie sýti. To zas znamená, že menej často siahate do chladničky.

Jedlá bohaté na selén

Štúdie naznačujú, že minerály selén a železo môžu mať významný vplyv na fungovanie štítnej žľazy, ktorá reguluje váš metabolizmus. Potraviny bohaté na selén, ako sú para orechy a sardinky, môžu pomôcť vašej štítnej žľaze pracovať čo najlepšie. A tým pádom si udržíte aj metabolizmus v správnej kondícii.

mandarinka, žena, dlaň Čítajte aj Prečo sú mandarínky vhodné aj pre tých, ktorí chudnú? Ich benefitov je mnoho pre všetkých

Morské riasy

Morské riasy sú skvelým zdrojom jódu, ďalšieho minerálu, ktorý napomáha k správnemu fungovaniu štítnej žľazy. Riasy sú plné železa a niektoré druhy morských rias obsahujú fukoxantín – zlúčeninu, o ktorej už viaceré štúdie naznačili, že má pozitívny vplyv na nabudenie metabolizmu. Navyše ak si riasy správne pripravíte, pochutíte si na mnohých exotických dobrotách.

Kakao

Početné štúdie na zvieratách naznačujú, že kakao dokáže urýchliť spaľovanie tukov a zlepšiť trávenie. Je totiž bohaté na antioxidanty a surové kakao má obzvlášť vysoký obsah bielkovín, železa a vlákniny. Kakaové bôby do rannej kaše sú skvelou alternatívou nielen pre štart dňa, ale aj metabolizmu.

Zázvor

Štúdie naznačujú, že zázvor konzumovaný pri jedle pomôže telu spáliť rýchlejšie viac kalórií z jedla a súčasne dokáže rýchlejšie znížiť pocit hladu. Samotný zázvor je skvelý aj na tráviace problémy, takže ak si tento pikantný koreň doprajete, váš metabolizmus aj žalúdok budú pracovať na jednotku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #zázvor #stravovanie #minerály #metabolizmus #bielkoviny #antioxidanty #kakao

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...