5 dôvodov, prečo si dať jablko každý deň. Je to unikátne ovocie

Hovorí sa, že jedno jablko denne, vás udrží dostatočne ďaleko od ambulancie lekára. Hoci jablko nie je žiadny zázrak, ani všeliek, hlavne na jeseň sa oplatí do neho zahryznúť. Ide o lokálne ovocie, ktoré má práve svoju zlatú sezónu. A nie je to náhoda. Telo na jeseň posilní a pripraví na zimu.

23.10.2021 10:00
jablko, afrodiziakum Foto:
Dary jesennej prírody treba využiť naplno.
debata

Menšie riziko predčasnej smrti

Najčastejšia príčina smrti vo svete? Srdcovocievne ochorenia. Vedú aj na Slovensku a pochovajú najviac ľudí, ktorí by mohli ešte žiť, ak by sa o svoje srdce správne starali. Jednou z možností je dať si jedno jablko denne. Obsahuje totiž vlákninu, ktorá znižuje hladinu cholesterolu v krvi. No a ten je často práve strojcom problémov s cievami. Jablko navyše obsahuje flavonoidy. Nová analýza zistila, že vysoký príjem flavonoidov je spojený s 20% nižším rizikom cievnej mozgovej príhody. Jablko sa teda oplatí.

Stop cukrovke

Cukrovka nie je len nepríjemné ochorenie. Dokáže skrátiť život a permanentne znížiť jeho kvalitu. V jednej štúdii však bolo jedenie jedného jablka denne spojené s 28 % nižším rizikom cukrovky 2. typu v porovnaní s ľuďmi, ktorí jablká nejedli. Dokonca aj zjedenie len niekoľkých jabĺk týždenne malo podobne ochranný účinok. Dary jesennej prírody treba využiť naplno.

Lepšie trávenie aj nálada

Jablko obsahuje pektín. Druh vlákniny, ktorý črevo neabsorbuje a prečistí ho. Na druhej strane zložky jablka poskytujú skvelý súbstrát pre rast správnych baktérií. No a v čreve ako vieme sídli aj základ imunity a zdravý tráviaci trakt sa podpisuje aj na dobrej nálade. S jedným jablkom denne budete nielen zdravší, ale aj šťastnejší.

pesto, tekvica, jadierka Čítajte aj Jeseň na tanieri po novom! Pripravte si voňavé pesto z tekvicových jadierok

Ochrana pred nádormi

Jablko cháni nielen cievy a srdce, ale jeho látky striehnu aj na voľné radikály a dokážu pomáhať telu bojovať so zmätenými bunkami. Vedci sa domnievajú, že ich antioxidačné a protizápalové účinky môžu byť zodpovedné za ich potenciálne preventívne účinky proti rakovine.

Odpoveď na astmu aj respiračné ochorenia

Jablká bohaté na antioxidanty môžu pomôcť chrániť vaše pľúca pred oxidačným poškodením. Veľká štúdia na viac ako 68 000 ženách zistila, že tie, ktoré jedia najviac jabĺk, pričom stačí aj jedno jablko denne, majú najnižšie riziko astmy. Dokonca už len kúsok veľkosti jednej šestiny jablka denne znížil prejavy astmy o 10 %. Jablko sa pri problémoch s dýchaním skutočne oplatí. Aj preto patrí k jeseni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #vláknina #antioxidanty #srdcovo-cievne ochorenia #pektín #črevná mikroflóra #cukrovka druhého typu

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Správna zdravá životospráva sa ukáže aj na vašej pokožke.
Načo vám je sláva a peniaze, keď vás doma nikto...