Tipy, triky a nápady: Ako nahradiť v koláčoch vajcia

Vajcia sa pri pečení koláčov nahradzujú ťažko, ale nie je to nemožné. V kysnutom, krehkom či trenom ceste sa jedno alebo dve vajcia nahradiť dajú.

14.09.2021 13:00
vajcia, Veľká noc Foto:
Namiesto jedného vajca sa najčastejšie odporúča použiť pyré z polovice banána.
debata (1)

Čím ich ide do cesta viac, tým je to komplikovanejšie, pretože inými surovinami sa mení aj textúra a vlastnosti cesta. Tiež môžu mať vplyv na výslednú chuť. Napríklad, keď použijeme roztlačený banán, cesto je trochu sladšie. Namiesto jedného vajca sa najčastejšie odporúča použiť pyré z polovice banána alebo 70 g neprisladeného jablčného pyré. Ďalšími alternatívami môžu byť 2 polievkové lyžice sójovej múky s trochou vody alebo 1 polievková lyžica chia semienok a troma lyžicami vody. Vajce možno nahradiť aj 1 lyžicou mletých ľanových semienok s tromi lyžicami vody.

Číry vývar

Aby sa hovädzí či kurací vývar podaril pekný číry, odporúča sa kosti predtým dobre poumývať a oblanšírovať. Polievka by sa tiež nemala variť na silnom ohni. Ak je predsa len kalná, pomôže starý trik – vyčistiť ju vaječným bielkom alebo dať do nej variť kúsok pečienky.

Klinčekmi proti zápachu

Pri varení sa tomu občas nevyhneme – po príprave niektorých jedál zostanú v kuchyni nie príjemné pachové stopy. Napríklad po pečení, grilovaní alebo vyprážaní rýb. Najúčinnejším spôsobom, ako ich odstrániť, je dostatočne počas varenia vetrať. Ak ešte nejaký zápach zostane, odporúča sa potrieť všetky pracovné plochy, kde sme rybu pripravovali, citrónovou šťavou. Tiež pomôže, ak zapálime na tanieriku alebo inej nehorľavej ploche pár klinčekov.

citrón, kôra, odšťavovač Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Šupky z ovocia nezahadzujte

Jablková štrúdľa trochu inak

Jablčná štrúdľa sa dá upiecť klasická, alebo do nej možno pridať hrozienka, orechy, tvaroh… Netradičnú jablčnú štrúdľu môžeme urobiť s vínom. Jablká nakrájané na plátky namočíme do vína a necháme niekoľko hodín marinovať. Ďalej postupujeme ako pri klasickej štrúdli.

Lahôdkový fenikel

Zeleninou, ktorá sa začala objavovať v našich predajniach nedávno, je fenikel. Jeho hľuzy majú silnú anízovú chuť a vôňu. Používajú sa do šalátov a dajú sa aj tepelne upravovať. Pri príprave ho treba pozdĺžne rozkrojiť a krájať „cez vlákna“, cez krajšiu stranu, nie pozdĺžne. Vtedy by bol vláknitý a tvrdý.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jablká #vajcia #triky do kuchyne #tipy #fenikel #štrúdľa #klinček #vývar #magazín Varecha

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...