Domáce recepty na zlepšenie trávenia, ktoré 100 % fungujú

Plynatosť, zápach, pocit plného brucha. To všetko sú často dôsledok nesprávnej životosprávy. Ak svoju dennú stravovaciu rutinu obohatíte o správne pokrmy, vašim črevám a tráveniu výrazne pomôžete. Pritom ide o príjemnejšie, bezpečnejšie aj zdravšie možnosti ako siahať po liekoch.

14.01.2021 15:00
zázvor, ďumbier Foto:
Zázvor je zasa hrejivá bylina, ktorá dokáže urýchliť aj spomalené trávenie.
debata

Sezamové semiačka

Pridajte si ich do šalátu, raňajkovej kaše, pripadne je cesta aj rozomlieť ich a posypať nimi rôznorodé pokrmy ako korením. Podľa mnohých štúdií práve sezamové semiačka výrazne podporujú správnu peristaltiku čriev a pravidelný konzumácia sezamových semiačok znižuje výskyt zápchy.

Vláknina

Tam kde to je možné, vymeňte bežné potraviny za celozrnné a zvážte podiel vlákniny v strave. Podľa Mayo Cliniv predstavuje ideálna denná dávka vlákniny 20 až 35 gramov. To zaručí, že vaše vylučovanie bude pravidelné, stratí sa aj pocit nafúknutosti. Zdravú vlákninu dodajú okrem celozrnných potravín aj fazuľa, šošovica, ovsené vločky, zelenina a čerstvé ovocie.

Mätový alebo zázvorový čaj

Mäta a zázvor sú osvedčené receptúry na problematické trávenie. Dokážu zmierniť množstvo zažívacích problémov od bolesti žalúdka až po zápchu. Pepermint totiž uvoľňuje svalstvo tráviaceho traktu a preto pôsobí veľmi upokojujúco. Zázvor je zasa hrejivá bylina, ktorá dokáže urýchliť aj spomalené trávenie. zázvorový čaj je vhodným nápojom aj v prípade pocitu ťažoby.

Obyčajná citrónová voda

O jej priaznivých účinkoch sa toho popísalo už mnoho. Od podpory chudnutia až po zázrak v boji proti rakovine. Pravda je však taká, že voda s citrónom nie je žiadny zázrak, ale dobrý pomocník. Napríklad pre podporu trávenia. Kyselina citrónová pôsobí ako stimulant pre tráviaci systém, naštartuje intenzívnejší metabolizmus vylučovanie toxínov a pohár vody nalačno zabráni zápche. Citrón si samozrejme môžete nakvapkať aj do čaju. Bude mať rovnako priaznivý účinok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #životospráva #plynatosť #zápach z úst #nafúknutosť

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...