Čo sa stane, ak zjeme priveľa zázvoru?

Zázvor a sychravé počasie patria k sebe. Príjemne zahreje, krásne vonia... Koľko gramov denne zázvoru sa odporúča zjesť? Je jeho konzumácia vo veľkom množstve nebezpečná?

24.10.2020 08:00
zázvor, ďumbier Foto:
Zázvor. Zdravý zázrak pri chrípke a prechladnutí.
debata

O zázvore sa hovorí ako zázraku. Má mnoho skvelých účinkov na naše telo. Pomáha s metabolizmom, je účinný pri nevoľnosti či prechladnutí, považuje sa za prírodné afrodiziakum. Počas sychravých dní príjemne zahreje zvnútra. Koreň zázvoru však môže mať aj nepríjemné vedľajšie účinky, a to najmä vtedy, ak ho zjete príliš veľa.

Či už ako čaj alebo ako príloha ku sushi – opatrnosť pri jeho konzumácii sa odporúča vtedy, ak ste na zázvor citlivá alebo ho konzumujete vo veľkom množstve. Potom môže mať nepríjemné vedľajšie účinky.

Okrem pálenia záhy (odborne pyróze), cez plynatosť a hnačky až po nepríjemné dráždenie ústnej dutiny. Zázvor má tiež schopnosť riedenia krvi, čo môže mať za následok silnejšiu menštruáciu ako obvykle. Ak užívate lieky na riedenie krvi, mali by ste sa pred konzumáciou zázvoru najskôr poradiť so svojím lekárom, inak môže zázvor účinok lieku ešte zosilniť. Aj keď sa zázvor odporúča užívať napríklad pri žalúdočnej nevoľnosti a zvracaní, tehotné ženy by sa mali najskôr poradiť so svojím lekárom.

Nenechajte sa však vystrašiť vedľajšími účinkami – zázvor je skutočne zdravý a má viac pozitívnych ako negatívnych vlastností. Za bezpečné množstvo sa považuje 5 gramov zázvorového prášku alebo asi 50 gramov čerstvého zázvoru denne.

Aj takto môžete využiť zázvor v kuchyni – podľa TV Varecha

Video
Pozrite si ako moderátorka a producentka Katarína Jesenská pripravuje tresku s voňavou pikantnou smotanovou omáčkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #zázvor #liek #menštruácia

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...