To naozaj? Tieto potraviny majú viac kalórií, než si myslíte

Ak počítate kalórie, pri týchto "nevinne sa tváriacich" potravinách spozornite!

11.08.2020 09:00
olivy, olivový olej, Foto:
Olivy k vínu? Pozor na kalórie.
debata

Ak si potrpíte na rýchle raňajky, buďte v strehu! Hotové zmesi rôznych müsli sa pýšia vysokým množstvom kalórií, pod ktorým je podpísaný cukor prítomný v týchto zmesiach. V závislosti od druhu müsli v nich nájdete na 100 gramov až 450 kcal.

A ešte čosi k obľúbeným müsli, tento raz k tyčinkám. Ak ich konzumujete ako rýchlu a zdravú záchranu pri náhlom pocite hladu v kancelárii – tak tu je jedna informácia – na 100 g obsahujú až 400 kcal.

Premohol vás smäd, ale rozhodne neplánuje siahnuť po vode – chuť máte na pomarančový džús. Plný „céčka“, poviete si a schuti vypijete plný pohár. Spozornite! 100 ml pomarančového džúsu vášmu telu dodá 50 kcal, častokrát aj viac. Pritom do jedného menšieho pohára nalejete asi 250 ml džúsu, aby ste ho naplnili. A to už sa kalórie pekne šplhajú nahor.

Šaláty k letu patria, o tom niet pochýb. Lahodná, rýchla a v našich predstavách diétna večera – ale je to skutočne tak? Je aj nie je. Istý podiel viny nesú v sebe rôzne šalátové dresingy – ak ste milovníčkou chutného Caesar šalátu s originálnym dresingom, ktorý k nemu patrí, potom jedna porcia takéhoto „zdravého“ šalátu dodá vášmu telu 900 kcal. A to už je celkom dosť.

Avokádo je vo všeobecnosti považované za super-zdravú potravinu a tak nad obsahom kalórií priveľmi nerozmýšľame. Ale to je chyba! Ak si doma pripravíte nátierku z avokáda alebo jeho plátky pridáte do šalátu, tak je tu pre vás zaujímavá informácia – na 100 gramov obsahuje 188 kcal.

Namiesto čipsov či čokolády si večer pri obľúbenom seriáli pochutnávate na olivách v presvedčení, že ide o zdravšiu maškrtu. K nim pohárik vína a príjemný večer sa môže začať… Pozor! Olivy nepatria k nízko-kalorickým pochúťkam – zelené olivy sú síce pre líniu o čosi lepšou voľbou ako čierne, ale predsa … 100 g ich obsahuje až 350 kcal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #avokádo #línia #olivy #Cesta za zdravím

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...