Ako správne skladovať brokolicu či petržlen? Po príchode z obchodu urobte tieto kroky

Správne skladovanie potravín a uvedomelejšie nakupovanie - aj to sú kroky, ktorými obmedzíme plytvanie.

03.08.2020 07:00
brokolica Foto:
Viete, čo urobiť s brokolicou po príchode z obchodu?
debata

Jedným zo spôsobov, ako predísť plytvaniu potravinami, je ich správne skladovanie. "Toto je téma na samostatnú prednášku, poznáme dnes naozaj rôzne jednoduché triky, ako udržať zeleninu čerstvejšiu,“ ozrejmila Alexandra Kolarik z OZ Free Food.

Tu je zopár tipov, ako udržať čerstvú zeleninu potom, čo si ju prinesieme domov z obchodu či trhu. "Keď napríklad kúpite brokolicu, odrežete kúsok zo stonky a namočíte ju do pohára s vodou, vydrží vám pokojne týždeň a viac v chladničke tak, že je chrumkavá. Koreňovej zelenine, mrkve či petržlenu treba vždy odrezať vňate, tie odoberajú živiny a ideálne je, ak ich rovnako ako reďkvičky, namočíte do vody,“ prezradila Kolarik.

Zemiaky by sa, naopak, do chladničky dávať nemali. Stačí im chladnejšie miesto v tme. Banány ani ďalšie exotické ovocie podľa nej nepatria do chladničky, zima im robí zle. Paradajky by sme v chladničke tiež nemali skladovať. "Závisí však, v akom štádiu zrelosti zelenina alebo ovocie je. Ak je už prezreté, chladnička na chvíľu pomôže, zastaví proces zretia. Paradajky však v chladničke strácajú chuť, takže ich tam nechávajte len minimálnu dobu,“ podotkla.

Zamerať sa po návrate z obchodu treba aj na syr, ktorý si prinesieme domov. "Mali by sme ho ho ‚prebaliť‘ ako bábätko – dať ho do papiera na pečenie alebo do voskového obrúska. Syr ako mozzarella treba uskladniť v jednoduchom slanom náleve, aby sa nepokazil,“ dodáva Alexandra Kolarik.

Ľuďom by k zredukovaniu potravinového odpadu podľa nej pomohlo predovšetkým to, keby sa naučili ekologicky nakupovať. „Určite by si mali robiť nákupný zoznam a chodiť nakupovať menej a častejšie. Ideálny model pre mňa je nakúpiť si maximálne na týždeň dopredu, keď už mám nejakú predstavu, čo v tom týždni budem jesť. Jasné, že trvanlivé potraviny ako ryžu alebo cestoviny viete nakúpiť aj do zásoby, ale tie čerstvé ako mlieko, chlieb či ovocie nekupujte vo veľkom, nevyužívajte množstevné zľavy a vyhnite sa nákupom balenej zeleniny a ovocia, pri ktorých nemôžete nakúpiť také množstvo, aké ste schopní spotrebovať. A nakoniec je ešte ideálne nakupovať lokálne, nie potraviny, ktoré k vám cestujú 10-tisíc kilometrov. Tým všetkým prispievate k lepšej udržateľnosti,“ zhrnula Kolarik, ktorá so svojím združením plánuje už čoskoro vo väčšom rozbehnúť podujatia tematicky zamerané práve na plytvanie potravinami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plytvanie potravinami #správne uskladnenie

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...