Európa na stole: Kus dobrodružstva do kuchyne

Španielska paella, anglický pastiersky koláč, ukrajinský boršč, cyperská baklava, švédske mäsové guľôčky, belgické vafle, slovenské halušky... Každý národ je hrdý aspoň na pár špecialít, čo získali slávu v spoločnej európskej kuchyni. Takéto varenie vnesie do kuchyne aj kus dobrodružného, cestovateľského ducha.

04.06.2020 19:00
Čiernohorský rezeň, černohor, Foto: ,
Čiernohorský bravčový rezeň.
debata

Francúzsko: Palacinky „crepes Suzette“

Na 4 porcie potrebujeme:

Cesto: 250 ml mlieka, 125 g hladkej múky, 2 vajcia, 2 PL Grand Marnier, štipka soli
Poleva: 250 ml pomarančovej šťavy, 70 ml brandy, 30 g masla, 70 g kryštálového cukru, 1 vanilkový struk, štipku pomarančovej kôry

Postup:

1. Suroviny na cesto vymiešame v mise metličkou, necháme odstáť 15 minút v chladničke. Po odstátí napečieme palacinky.
2. Na polevu si z cukru urobíme karamel. Keď ho máme hotový, podlejeme ho pomarančovou šťavou, pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru, maslo a semiačka z vanilkového struku.
3. Všetko spolu chvíľu povaríme, do panvičky vložíme palacinky zložené na šatôčky.
4. Podávať môžeme s čerstvým ovocím a domácou šľahačkou.

Taliansko: Zeleninové lazane

Na 4 porcie potrebujeme:

balík sušených lazaní, 2 ks mrkvy, 2 ks petržlenu, 1 cuketu, 2 paradajky, 200 g stopkového zeleru, 200 g sušených paradajok, 200 g nastrúhanej mozzarelly, 150 ml mlieka, 150 ml smotany 20 %, 2 PL hladkej múky, olivový olej, soľ, čierne mleté korenie, oregano, muškátový orech

Postup:

1. Mrkvu, zeler a petržlen nakrájame na kolieska. Zeleninu orestujeme na rozpálenom oleji, pridáme nakrájané paradajky. Osolíme, okoreníme, pridáme bylinky, podlejeme troškou vody a dusíme do mäkka. Na konci pridáme cuketu nakrájanú na kocky a zamiešame.
2. Olejom vymastíme zapekaciu misu na ktorú poukladáme plátky lazaní, zeleninovú zmes a nakrájané sušené paradajky. Posypeme nastrúhanou mozzarellou. Takto vrstvíme 2 cm od vrchu misy.
3. Nakoniec si pripravíme bešamel. Na rozpálenom oleji orestujeme múku, pridáme mlieko a smotanu. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
4. Miešame do optimálnej hustoty a vylejeme na pripravené lazane. Vložíme do vyhriatej rúry a zapekáme na 180 °C približne 30 minút.
5. Môžeme podávať s listovým šalátom ochuteným citrónom a olivovým olejom.

Nemecko: Hrbatá krkovička

Na 4 porcie potrebujeme:

600 g krkovičky, 50 g slaniny, 100 ml mlieka, 1 vajce, 1 rožok, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, korenie, majorán, olej

Postup:

1. Mäso nakrájame na štyri 150 g kusy, z každej strany ich osolíme a okoreníme. Na rozpálenom oleji každý kus orestujeme z oboch strán a dáme bokom.
2. Na panvičku dáme na kocky nakrájanú cibuľu a slaninu, restujeme ich do zlata.
3. Na plnku si nakrájame rožok, pridáme mlieko, vajíčko. Dochutíme soľou, korením, majoránom a pridáme pretlačený cesnak. K tomu pridáme zmes slaniny a cibule z panvičky. Spolu to premiešame.
4. Plátky mäsa uložíme na plech. Na každý kus dáme pripravenú plnku.
5. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180 °C približne 20 minút, aby bola plnka upečená dozlatista.
6. Podávame s varenými zemiakmi a omáčkou demi glace.

Slovensko: Čiernohorský rezeň

Na 4 porcie potrebujeme:

600 g bravčového karé, soľ, korenie, olej na vyprážanie
Cestíčko: 3 väčšie zemiaky, 4 strúčiky cesnaku, 2 vajcia, 3 PL hladkej múky, soľ, korenie, majorán, rasca

Postup:

1. Mäso nakrájame na štyri 150 g rezne. Zľahka naklepeme, osolíme a okoreníme z každej strany.
2. Cestíčko si pripravíme z nastrúhaných zemiakov, vajíčka, pretlačeného cesnaku, majoránu, rasce, soli, korenia a hladkej múky.
3. Na panvičke rozpálime olej na vyprážanie a skúsime spraviť jednu placku, či máme správnu hustotu, a ak treba, pridáme ešte múku.
4. Rezne obalíme v hladkej múke a obalíme ich v pripravenom cestíčku, aby bolo mäso primerane obalené.
5. Vložíme ich do rozpáleného oleja na panvičku a z každej strany vyprážame dozlatista.
6. Vhodnou prílohou sú varené zemiačiky s vňatkou a kapustový šalát.
Jedno z najobľúbenejších slovenských jedál vymyslel majster Ondrej Antovszký, dlhoročný prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

Recepty pripravil Michal Šalamún, hlavný kuchár reštaurácie Laverna v Ružomberku

Video
Slovo ćevap pochádza z tureckého kebap. Varí šéfkuchár Marcel Ihnačák

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #rezeň #crepes #národné kuchyne #lazane #krkovička

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...