Bryndza ako funkčná potravina! V čom všetkom je jej čaro?

Bohaté a rôznorodé zloženie bylín slovenských pasienkov má priaznivý a dokázateľný vplyv na cenné zloženie ovčieho mlieka, z ktorého sa vyrába kvalitná bryndza. Nie je len chutná, ale aj zdraviu prospešná.

29.05.2020 11:00
bryndza, bryndzová nátierka Foto:
Čas májovej bryndze.
debata

Na Slovensku chované ovce tradičným spôsobom na pastve majú najlepšiu bilanciu zdravia a chuti ich produktov. Zvlášť z májového mlieka je bryndza mimoriadnym pokladom. Jej konzumácia má pritom priaznivý vplyv na imunitný systém. Už jeden gram bryndze obsahuje viac ako miliardu živých probiotických kultúr viac ako dvadsiatich druhov baktérií mliečneho kvasenia. Tieto mimoriadne vlastnosti slovenskej bryndze na Slovensku sú spôsobené najmä botanickou pestrosťou pasienkov, ktoré sú podľa výskumov pestrejšie ako napríklad alpské pasienky. A práve v tom je čaro bryndze. Ovce, ktoré tieto pasienky spásajú v našej prírode, dokážu transformovať zložky pastvy do mlieka. Vďaka tomu sa bryndza zaraďuje medzi funkčné potraviny, čo znamená, že jej konzumácia má priaznivé účinky na ľudské zdravie.

Vyskúšajte bryndzový koláč podľa TV Varecha

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Bryndzový koláč na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

Za najzaujímavejšiu sa vo všeobecnosti považuje tzv. májová bryndza. Ovce sa vyháňajú na pasienok koncom apríla a bryndza sa tak začína robiť v máji. Jarné mladé pasienky majú fantastické zloženie bylín, ktoré sa dostáva až do mlieka. Vysokú kvalitu si však bryndza zachováva celý rok, pretože už máme aj chovy, ktoré produkujú ovčie mlieko celoročne.

Bryndza chráni pred onkologickými ochoreniami a osteoporózou. Účinne bojuje proti civilizačným ochoreniam, ako sú atopický exém, alergická nádcha, astma, cukrovka či roztrúsená skleróza. Pri fermentácii ovčieho syra vzniká pravotočivá kyselina mliečna. Táto kyselina je pre črevo požehnaním. Choroboplodné baktérie nemajú rady kyslé prostredie. Pravotočivá kyselina mliečna tak bráni tomu, aby bolo hrubé črevo osídlené zlými baktériami. Bryndza je bohatým zdrojom aminokyseliny glutamín, ktorá pomáha udržiavať hrubé črevo zdravé.

Vyskúšajte bryndzové halušky podľa TV Varecha

Video
Bryndzové halušky, ktoré robí Kristína Nemčková, víťazka súťaže MasterChef Česko, nie sú také, aké všetci dôverne poznáme.

Bryndza sa osvedčila aj pri prevencii rakoviny hrubého čreva, tráviacich problémoch, alergických ochoreniach či pri posilňovaní imunity. Bryndza sa môže pre svoj priaznivý účinok na zdravie hrubého čreva stať neoceniteľným pomocníkom pre tých, ktorí chcú schudnúť alebo si udržať štíhlu líniu. Bryndza sa dá jesť na raňajky, obed či večeru. Dá sa použiť na prípravu tradičných jedál, ako sú halušky či pirohy, alebo aj populárnym spôsobom na pizzu či k zeleninovým šalátom. Z bryndze sa vyrábajú rôzne nátierky alebo sa konzumuje samostatne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bryndza #probiotiká #funkčná potravina

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...