Medvedí cesnak: Životabudič nielen pre medvede

Keď sa človek cíti po zimnom období unavený a bez energie, oplatí sa skúsiť načerpať silu napríklad z medvedieho cesnaku, jedného z najvýznamnejších životobudičov, ktorý rastie práve na sklonku zimy a začiatku jari. Pre jeho čistiace účinky ho vyhľadávajú aj medvede prebúdzajúce sa zo zimného spánku.

31.03.2020 13:00
Bylinkové maslo, medvedí cesnak Foto:
Bylinkové „medvedie“ maslo.
debata (5)

Medvedí cesnak sa objavuje skoro zjari, vyskytuje sa v lesoch, na brehoch potokov, na vlhkých lúkach a v okolí riek. V niektorých obchodoch je možné kúpiť aj jeho sadenice, napriek tomu je najlepšie zbierať bylinky vo voľnej prírode.

Viete, že…?

Hovorí sa, že práve medveďom vďačí za svoj názov, pomenovali ho tak už starí Germáni, ktorí verili, že im dodá medvediu silu. V skutočnosti je však pôvod názvu tejto bylinky nejasný.

Medicínsky sa dá použiť v mnohých oblastiach, pretože ide o prírodné antibiotikum, je antibakteriálny a protiplesňový. Je vhodný pri prechladnutí, chrípke, angíne a chorobách horných dýchacích ciest, likviduje nežiaduce baktérie vrátane stafylokoka a streptokoka, má močopudné účinky, prečisťuje obličky a močový mechúr. Účinkuje ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení, podporuje činnosť srdca, znižuje krvný tlak, čistí krv. Navyše upravuje trávenie pri zápche i hnačkách, pôsobí proti nadúvaniu, má pozitívny vplyv na znižovanie cholesterolu v krvi, je známy pre svoje skvelé detoxikačné účinky, spomaľuje procesy starnutia, pomáha aj pri kožných ochoreniach typu akné.

Vitamíny

A, B1, B2, C

Živiny a minerály

silice, alicín, horčíny; železo, zinok, horčík, vápnik, meď, mangán

V kuchyni sa mladé čerstvé lístky alebo cibuľky používajú ako korenie či zelenina. Výborné sú s ním polievky, omáčky, nátierky, mäso, zemiaková kaša, chlieb, pečivo, omelety, pesto, guláš, špenát alebo šaláty. Pri použití je však dôležité pamätať na to, že táto rastlina stráca svoje chuťové, ale aj liečivé vlastnosti sušením a varením. Preto sa medvedí cesnak používa buď čerstvý, alebo mrazený, prípadne rozmixovaný a zaliaty olejom na spôsob talianskeho pesta. Pri nachladnutí či tráviacich ťažkostiach sa užíva tinktúra z medvedieho cesnaku. Na medvedí cesnak sa môže výnimočne vyskytnúť aj alergia, môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti, v závažných prípadoch aj zápal obličiek.

Táto trvalka má svoju domovinu na starom kontinente. Pôvodnou oblasťou výskytu bol prevažne Kaukaz, východná Európa a postupne sa rozširoval po celej Európe a Ázii. Aj keď je to veľmi bežná bylina, je možné si ju v prírode spliesť s konvalinkou vonnou, ktorá je pre ľudský organizmus toxická, preto by si treba starostlivo vyberať vňať a listy a špecifikovať rozdiel medzi týmito bylinami.

Polievka z medvedieho cesnaku

Potrebujeme:

1 menšia cibuľa, 1 väčšia PL masla, 1 hrsť nasekaného medvedieho cesnaku, 1 väčší zemiak na zahustenie, zeleninový vývar, soľ, mleté čierne korenie, smotana na zjemnenie

Postup:

V hrnci necháme najprv rozpustiť maslo, na ktorom orestujeme na kocky pokrájanú cibuľku, pridáme lístky medvedieho cesnaku a necháme ho rozvoňať, potom hrniec stiahneme z platne. Vo vedľajšom hrnci uvaríme na kocky nakrájané zemiaky. Keď sú zemiaky mäkké, precedíme ich a vložíme do hrnca s cibuľkou a cesnakom. Zalejeme zeleninovým vývarom, zvýšime plameň a keď začne polievka vrieť, rozmixujeme ju ponorným mixérom. Dochutíme soľou a čiernym korením a na zjemnenie pridáme smotanu.

Bylinkové „medvedie“ maslo

Potrebujeme:

1 kocka zmäknutého masla, soľ podľa chuti, kôpka nasekaného medvedieho cesnaku, trocha nasekanej zelenej petržlenovej vňate, parmezán

Postup:

Do misky dáme kocku zmäknutého masla a nasekaný medvedí cesnak, soľ a vymiešame. Môžeme použiť aj ďalšie bylinky – výborná je nasekaná zelená petržlenová vňať. Do časti hotového masla môžeme pridať ešte trochu nastrúhaného parmezánu. Z hmoty môžeme vyrobiť pekné tvary – ideálne pomocou formičiek. Bylinkové maslo dáme schladiť do chladničky, najlepšie do druhého dňa.

Video
Urobte si tradičnú vajíčkovú hrudku

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Veľkonočná hrudka na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #recept #polievka #medvedí cesnak #bylinkové maslo

+ Nezabúdajte na pitný režim, nezanedbávajte ho v žiadnom období.
Ak budete zanedbávať prácu, vaše peniaze nebudú...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...