Figa: poskytuje množstvo energie, čistí črevá

Už takmer desať storočí pred naším letopočtom starí Egypťania uctievali a konzumovali figy. Je to teda staré tropické ovocie obľúbené pre mnohoraké účinky. Dnes je dostupné všade - v čerstvej podobe počas vegetácie, v sušenej kedykoľvek a kdekoľvek.

22.02.2020 12:00
Figový džem so škoricou Foto:
Figový džem so škoricou.
debata

Plody figy sú veľké 3–6 cm a majú tvar hrušky či kvapky, farba šupky záleží na odrode, najčastejšie je zelená alebo tmavofialová. Chuť fíg je jemne sladká a lahodná. Figy sú veľmi citlivé na transport, nemajú príliš dlhú trvanlivosť, odporúča sa teda čo najskôr ich spotrebovať.

Viete, že…?

Figy slúžia ako náhrada cukru a vďaka svojej biologickej rozmanitosti a modernému šľachtiteľstvu dnes poznáme viac ako 600 druhov tohto ovocia, hoci len donedávna ich bolo iba okolo tridsať.

Figy poskytujú veľké množstvo energie, ktorá stimuluje mozgové funkcie, podporujú pamäť a sústredenie. Napríklad budujú aj silné kosti, ale sú prospešné aj pre srdce, pomáhajú totiž minimalizovať usadzovanie vápnika v krvi, udržiavať normálny tlak a znižujú obsah tukov v krvi. Pre vysoký obsah vlákniny a organických kyselín priaznivo pôsobia na funkciu tráviaceho ústrojenstva – čistia črevá, majú preháňavé účinky a pomáhajú pri žlčníkových a pečeňových problémoch, neutralizujú kyslé reakcie v tele a pôsobia detoxikačne.

Vitamíny

B1, B2, B6, E

Živiny a minerály

glukóza, fruktóza, vláknina; draslík, vápnik, horčík, železo, zinok, meď, mangán

Najčastejšie sa konzumujú surové alebo sa z nich pripravujú džúsy, kompóty, šaláty, marmelády, vína a likéry. Figy sa tiež veľmi často plnia – typicky syrom (výborne sa dopĺňajú s kozími syrmi) či šunkou. Veľmi chutné sú aj kandizované. V teplej kuchyni sa najčastejšie používajú na prípravu omáčok k mäsu. Ich sladkokyslá chuť vhodne dopĺňa napríklad pečené pochúťky z bažanta či zo zajaca, ale aj pokrmy z bravčového mäsa alebo kurčaťa. Používajú sa aj na prípravu dezertov. Výborné sú napríklad s portským vínom a so šľahačkou alebo s vanilkovou zmrzlinou.

Pochádzajú z Blízkeho východu, ale dnes sa pestujú najmä v Brazílii, Španielsku, Izraeli a Turecku. Sú jedným z najdlhšie konzumovaných druhov ovocia vôbec. Odpradávna boli v miestach svojho výskytu dôležitou zložkou výživy a pre mnoho starovekých národov bol figovník posvätným stromom.

Figový šalát s medom

Potrebujeme:

Dresing: 2 PL medu, šťava z polovice citróna, olivový olej, štipka soli, pár vetvičiek tymianu
Šalát: 1 balenie šalátu (rukola, mangold), 4 figy, lúpané pistácie, 100 g sušenej šunky

Postup:

Suroviny na dresing nalejeme do malého uzatvárateľného pohára, poriadne zatrasieme, aby sa olej aj med spojili. Zálievku môžeme premiešať so šalátovými listami vopred vo veľkej mise alebo až tesne pred podávaním. Figy nakrájame na mesiačiky, poukladáme ich na šalát a pridáme sušenú šunku natrhanú na menšie kúsky, nakoniec šalát zasypeme pistáciami, na ozdobu môžeme použiť niekoľko vetvičiek tymianu.

Figový džem so škoricou

Potrebujeme:

400 g očistených čerstvých fíg, 250 g tmavého trstinového cukru, 2 PL citrónovej šťavy, 2 cm kúsok škorice

Postup:

Figy pokrájame na mesiačiky, zasypeme cukrom, premiešame, pridáme škoricu a na miernom ohni necháme rozpustiť cukor. Potom teplotu zvýšime a privedieme do varu. Prilejeme citrónovú šťavu a za občasného miešania varíme asi 20 minút, do zmäknutia fíg, a zvaríme tekutinu na sirup. Vyberieme škoricu a zmes rozmixujeme. Môžeme rozmixovať iba časť zmesi a ponechať kúsky ovocia, alebo všetko rozmixovať dohladka. Ešte horúcou zmesou naplníme čistý pohár, uzavrieme a obrátený viečkom nadol necháme asi 5 minút odpočinúť. Potom obrátime a necháme úplne vychladnúť. Skladujeme v chlade, najlepšie v chladničke.

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Figové guľky na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #med #šalát #škorica #džem #figy

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...