Štyri nápady na chutné knedle

Knedle ako príloha, hlavné jedlo alebo dezert. Máme ich dari rovnako. Ponúkame vám niekoľko receptov.

16.02.2020 12:00
Bavorské žemľové knedle Foto:
Bavorské žemľové knedle.
debata

Plnené zemiakové knedle

Na 4 porcie potrebujeme:
400 g zemiakov, 150 g vareného údeného mäsa, 140 g polohrubej múky, 1 PL strúhanky, 1 PL masti, 1 vajce, 1 cibuľa, voda, soľ
Postup:
1. Múku preosejeme a pridáme do nej v šupke uvarené, olúpané a pretlačené zemiaky, vajce, soľ a z hmoty vypracujeme cesto.
2. Posekáme uvarené údené mäso, pridáme nadrobno posekanú cibuľu opraženú na masti, strúhanku a všetko dôkladne premiešame. Keď je plnka veľmi tuhá, pridáme trošku vývaru z údeného mäsa.
3. Zo zemiakového cesta vytvoríme šúľok, pokrájame ho na rovnaké kúsky a z nich vyformujeme guľky, trochu ich stlačíme, naplníme plnkou z mäsa a vypracujeme guľky.
4. Knedle varíme približne 5 minút vo vriacej osolenej vode. Uvarené knedle vyberieme a pomastíme masťou, v ktorej sme pražili cibuľu. Plnené knedle servírujeme s dusenou kyslou kapustou.

Slivkové gule

Na 4 porcie potrebujeme:
250 g zemiakov uvarených v šupke, soľ, 1 vajce, polohrubá múka, 500 g sliviek (môže byť aj kompót), 150 g jemnej strúhanky, 2 PL kryštálového cukru, 4 PL masla, práškový cukor
Postup:
1. Zemiaky ošúpeme, postrúhame na jemnom strúhadle a dáme na dosku. Jemne osolíme, v strede urobíme jamku, vyklepneme do nej vajce a premiešame. Za stáleho miešania pridávame toľko múky, až sa cesto prestane lepiť na ruky.
2. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3 mm. Pokrájame na štvorčeky a na každý položíme odkôstkovanú slivku. Štvorčeky dobre uzavrieme a vytvarujeme do tvaru guľky. Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu, osolíme ju a postupne do nej vkladáme guľky. Keď vyplávajú na povrch, varíme ich ešte 5 až 8 minút. Pomocou dierovanej varechy guľky vyberieme. Vložíme ich do misy, polejeme polovicou roztopeného masla a premiešame.
3. Na zvyšnom masle opražíme strúhanku s cukrom a guľky posypeme. Pred podávaním môžeme ešte posypať práškovým cukrom.

Bavorské žemľové knedle

Na 4 porcie potrebujeme:
7 žemlí, 150 ml mlieka, 2 vajcia, 1 cibuľa, 1/2 zväzku petržlenovej vňate, 1/2 kl majoránu, 1 PL masla, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok
Postup:
1. Žemle nakrájame na malé kocky a zalejeme mliekom. Medzitým na masle speníme nadrobno nasekanú cibuľu, ktorú pridáme k žemliam. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať a vajcia.
2. Masu osolíme, okoreníme, pridáme majorán a trochu nastrúhaného muškátového orieška. Ak je masa redšia, zahustíme ju strúhankou. Takto odložíme do chladu na 20 minút.
3. Potom tvarujeme malé knedle veľkosti loptičky, ktoré hádžeme do osolenej vriacej vody a 20 minút povaríme. Občas obrátime, ale pozor, voda nesmie vrieť. Knedle varíme na úplne slabom ohni.

Parené knedle

Na 2 knedle potrebujeme:
400 g polohrubej múky, 10 g sušeného droždia, 1 vajce, 1/2 čl soli, 1 čl kryštálového cukru, 125 ml vlažného mlieka, 125 ml vlažnej vody, olej
Postup:
1. Múku preosejeme do misy a zmiešame so soľou. Do priehlbiny v múke pridáme vajce. Pripravíme kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia. Po vykysnutí kvások prilejeme do múky, premiešame, prilejeme vlažnú vodu a vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Cesto necháme vykysnúť cca 45 minút.
2. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na dve časti, z ktorých vyformujeme dve knedle. Necháme kysnúť ešte 20 minút. Do hrnca vložíme paráčik, tesne pod neho nalejeme vodu. Paráčik potrieme olejom. Keď voda zovrie, vložíme do hrnca knedle, zakryjeme pokrievkou a paríme 15 minút. Neodkrývame.
3. Po 15 minútach opatrne knedle vyberieme a preložíme na dosku. Popicháme špajdľou z oboch strán a ponatierame olejom.

Video
Lekvárom plnená domáca knedľa s makom

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #zemiaky #príloha #knedle plnené #žemľové knedle #parené knedle

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...