Štyri nápady na rýchle dezerty

Rýchle a chutné. Týmito dezertami potešíte seba aj návštevu.

24.01.2020 15:00
Sladký tekvicový chlebík Foto:
Sladký tekvicový chlebík.
debata

Brownie v hrnčeku

Na 1 porciu potrebujeme:
1/4 hrnčeka hladkej múky, 1/4 hrnčeka cukru, 1/4 hrnčeka mlieka, 2 PL kakaa, 2 PL roztopeného masla, kúsky čokolády.
Postup:
1. Najprv dáme do hrnčeka všetky suché prísady a premiešame ich vidličkou. Potom pridáme mlieko, rozpustené maslo a dôkladne všetko premiešame. Nakoniec do hrnčeka hodíme aj niekoľko kúskov čokolády.
2. Túto zmes v hrnčeku vložíme do mikrovlnky asi na 1 minútu. V prípade, že povrch nie je celkom upečený, zohrejeme ho ešte na pár sekúnd (10 – 20). Hotový dezert necháme vychladnúť a ozdobíme ho šľahačkou alebo zmrzlinou.

Sladký tekvicový chlebík

Na 12 kusov potrebujeme:
300 g hladkej múky, 2 kl kypriaceho prášku, 1 kl mletej škorice, 1 kl mletého zázvoru, 1/4 kl nastrúhaného muškátového orieška, 1/2 kl soli, 1 menšiu maslovú tekvicu, 2 vajcia, 150 g trstinového cukru, 50 g masla, 120 ml bieleho smotanového jogurtu, 100 g tekvicových semiačok
Postup:
1. Tekvicu olúpeme, rozrežeme, vyberieme zrniečka, nakrájame na menšie kocky a uvaríme do mäkka. Keď vychladne, popučíme ju vidličkou na kašu. Rúru rozohrejeme na 180 °C.
2. Suché ingrediencie na cesto – múku, škoricu, zázvor, muškátový oriešok, kypriaci prášok a soľ zmiešame dohromady. Vo väčšej miske potom spolu vyšľaháme tekvicové pyré, cukor, vajcia, rozpustené maslo a jogurt. Spojíme suché ingrediencie s tekutými a vypracujeme krásne oranžové a voňavé cesto. Nakoniec do cesta zamiešame tekvicové semienka. Trochu semienok odložíme na posypanie povrchu.
3. Cesto navrstvíme do maslom vymastenej formy (srnčí chrbát). Vrch zasypeme zvyšnými tekvicovými semienkami a pečieme približne 70 minút, alebo kým špajľa zapichnutá do cestovej časti nevyjde čistá. Koláčik vyklopíme z formy a ešte teplý posypeme práškovým cukrom.

Tiramisu

Na 6 porcií potrebujeme:
500 g mascarpone, 40 cukrárskych piškót, 2 PL amaretta (taliansky likér), 2 šálky kávy, 5 PL cukru, 5 vajec, kakao
Postup:
1. Žĺtky s cukrom šľaháme tak dlho, kým zmes zbelie, potom do nich dôkladne vmiešame mascarpone. Bielky vyšľaháme do tuhého snehu a sneh zľahka do zmesi zapracujeme.
2. Vychladenú kávu s amarettom vlejeme do misky a rýchlo v nej namáčame cukrárske piškóty. Polovicu piškót poukladáme na dno zapekacej nádoby, na ne rozprestrieme vrstvu z polovice mascarponového krému a opäť pokryjeme vrstvou máčaných piškót. Posledná vrstva je krémová.
3. Uložíme aspoň na tri hodiny (ideálne na 12 hodín) do chladničky. Pred servírovaním jemne posypeme kakaom.

Banánové cupcakes

Na 12 kusov potrebujeme:
Na cesto: 2 bielky, štipka soli, 180 g cukru, 2 banány, 2 žĺtky, 150 g zmäknutého masla, 2 PL oleja, 200 g hladkej múky, 30 g solamylu, 2 zarovnané kl kypriaceho prášku do pečiva, 100 ml polotučného mlieka
Na ozdobenie: 1 balíček šľahačky v prášku, 150 ml polotučného mlieka
Postup:
1. Na prípravu cesta ušľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni na tuhý sneh, postupne pridáme polovicu cukru.
2. Banány olúpeme a nakrájame na plátky, pridáme žĺtky, maslo alebo margarín, olej, zvyšok cukru a ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Múku, solamyl a kypriaci prášok zmiešame a opatrne vmiešame striedavo s mliekom do peny. Vmiešame sneh z bielkov, cestom naplníme papierové košíčky, vložíme do predhriatej rúry a pečieme. V elektrickej rúre na 180 °C, v teplovzdušnej rúre na 160 °C asi 30 minút.
3. Na ozdobenie pripravíme šľahačku v prášku s mliekom a cukrom podľa návodu na obale a nanesieme na vychladnuté cupcakes.

Video
Veľmi jednoduchý a rýchly recept na zdravú maškrtu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dezert #recept #tiramisu #brownie #tekvicový koláč #cupcakes

+ Nebojte sa budúcnosti, budujete si ju predsa sami.
Nerobte všetko len pre peniaze, robte to preto, lebo chcete....

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...