Cesnak: Znižuje tlak a dvíha dobrý cholesterol

Podľa dávnej tradície odháňa zlodejov, je zdravý a v kuchyni sa bez neho nezaobídeme.

18.01.2020 16:00
Smotanová cesnaková polievka s krutónmi Foto:
Smotanová cesnaková polievka s krutónmi.
debata (2)

V starovekom Egypte ho dostávali otroci, ktorí stavali pyramídy, mal zabrániť epidémiám. Rímskym vojakom sa dával, aby vyvolal bojové nadšenie, išlo však skôr o hygienické opatrenie.

Za pálivou chuťou cesnaku stojí silica alicín, čím viac je strúčik rozomletý, tým je ostrejší. Ak ostrá chuť prekáža alebo dokonca z cesnaku bolí žalúdok, vyskúšať treba trik – roztlačiť strúčiky dlaňou a opiecť na oleji. Alebo sa napiť po konzumácii cesnaku mlieka či rozžuť kúsok petržlenu alebo mäty.

Viete, že…?

Cesnak nepatrí do chladničky, ideálna teplota skladovania je 18–20 °C, dobré je zapliesť hlávky do vrkoča a postupne odrezávať. Okrem zlodejov vraj odháňa aj závistlivcov.

Odborníci potvrdili prínos konzumácie cesnaku pre zdravie v mnohých smeroch – napríklad pri znižovaní krvného tlaku, znižovaní rizika aterosklerózy, tvorby krvných zrazenín, a, naopak, zvyšovaní hladiny dobrého cholesterolu. Vďaka nemu sa dá predchádzať rizikám mŕtvice či infarktu, zvyšuje uvoľňovanie inzulínu, čím reguluje hladinu cukru v krvi a priaznivo pôsobí pri cukrovke a hovorí sa aj o prevencii vzniku rakoviny, podpore imunitného systému a obrane proti tvorbe zápalov. Cesnak obsahuje slizy a pektíny, preto pôsobí dobre aj pri niektorých črevných chorobách. V čínskej medicíne sa používal ako hlavná súčasť liečby pri všetkých bežných ochoreniach a perzskí lekári považovali cesnak za účinný protijed proti hadiemu uštipnutiu, besnote a uhryznutiu škorpiónom.

Vitamíny

A, C, B6

Živiny a minerály

flavonoidy, saponíny, lektíny; selén, vápnik, mangán, jód

V kuchyni sa cesnak veľmi hojne používa na prípravu mäsitých a zeleninových pokrmov, hrianok, obľúbených zemiakových placiek, ale aj do polievok (klasická cesnaková postaví na nohy po nočnom alkoholovom záťahu). Najväčšie uplatnenie nachádza v kuchyni ako kompletná príchuť takmer do všetkého, bohatým používaním cesnaku v kuchyniach niektorých stredomorských štátov sa niekedy zdôvodňuje práve absencia aterosklerózy. Pri tepelnej úprave sa cesnak nesmie pripáliť, potom je horký. Opekať ho preto treba len na miernom plameni do svetlozlatej farby.

Cesnak sa vraj prvýkrát objavil v Strednej Ázii asi pred sedemtisíc rokmi, odtiaľ ho pravdepodobne doviezli do starovekého Egypta. Odjakživa hral významnú úlohu v mágii, mal ochraňovať človeka proti zlým duchom, démonom a ostatným bytostiam astrálneho sveta. Chránil pred upírmi a vlkolakmi a juhoeurópske národy verili, že zaháňa aj samotného diabla. Proti upírom sa používal aj kvet cesnaku.

Smotanová cesnaková polievka s krutónmi

Potrebujeme:
2 PL masla, 1 malá cibuľa nakrájaná nadrobno, 3 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky, 1 drvený strúčik cesnaku, 2 menšie zemiaky nakrájané na malé kocky, 300 ml vývaru, 400 ml mlieka, soľ, mleté čierne korenie, 100 ml smotany na šľahanie, krutóny z bieleho pečiva
Postup:
Najskôr rozohrejeme maslo v hrnci a opečieme na ňom domäkka pokrájanú cibuľu. Potom pridáme plátky cesnaku a miešame ešte ďalšiu minútu. Vhodíme kocky zemiakov, zalejeme vývarom a mliekom. Osolíme, okoreníme a uvaríme, aby zemiaky zmäkli. Potom rozmixujeme, zjemníme smotanou, vmiešame prelisovaný strúčik cesnaku a na tanieroch ozdobíme krémovú polievku krutónmi z pečiva.

Blesková cesnaková nátierka s kôprom

Potrebujeme:
20 g cesnaku, 50 g čerstvého masla, 1 štipka mletého čierneho korenia, 1 štipka soli, 200 g topeného smotanového syra, zväzok kôpru
Postup:
Najskôr necháme zmäknúť maslo, pomôžeme si tak, že ho nakrájame na menšie kúsky, potom doň prelisujeme cesnak. V mise zmiešame zmäknuté maslo, pripravený cesnak, soľ, čierne korenie a topený syr. Dôkladne premiešame a doplníme natrhaným kôprom. Cesnakovú nátierku uchovávame v chladničke, vydrží aj tri dni.

Video
Pozrite si ako robí pljeskavicu Monja Prole, kouč a mentor pre rodinné podniky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #recept #cesnak #polievka #kôpor #nátierka #krutóny

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...

+ Nezabúdajte na pitný režim, nezanedbávajte ho v žiadnom období.
Ak budete zanedbávať prácu, vaše peniaze nebudú...