Šípky: Najväčší zdroj céčka na zimu

Všetky citrusy sa môžu pred nimi schovať... Ukrývajú v sebe bohatstvá, ktoré len tak niečo neprekoná. Hovoríme o šípkach - rastú pri cestách, lesoch, poliach a aj na záhrade, ale napriek bohatstvu zdravia mnohým nenapadne plody z tohto kríka zbierať a prípadne i sušiť na neskoršie použitie.

14.11.2019 11:00
Šípkové víno, šípky Foto:
Šípkové víno.
debata (2)

Šípky – najväčší zdroj „céčka“ na zimu, využívajú sa ako liečivo i potravina. Plody trháme neprezreté, ešte tvrdé, pred prvými mrazíkmi, najlepšie v septembri či októbri, za suchých slnečných dní. Plod, ktorý prejde mrazom, je nevhodný na sušenie, často pri sušení plesnivie, ale inak sa šípky zbierajú po prvých mrazoch, pretože mráz uvoľňuje ich lahodnú ovocnú chuť.

Viete, že…?

Ker šípovej ruže preslávila rozprávka o princeznej. Už skôr o tejto rastline bájili v starom Grécku, kde bola zasvätená bohyni Afrodite. Ľudia verili, že šípky môžu vyliečiť uhryznutie od rozzúreného psa – ich latinské názov preložíme ako psie ruže.

Šípky podporujú imunitu, ochraňujú bunky, vychytávajú voľné radikály z tela, detoxikujú celý organizmus, sú účinnou prevenciou proti vzniku rakoviny, chrípky i nádchy. Podporujú a prečisťujú trávenie, hrubé črevo, zlepšujú pravidelnú stolicu, odstraňujú plynatosť. Majú močopudné účinky, pomáhajú vylúčiť nadbytočnú vodu z tela, prečisťujú obličky a močové cesty a podporujú ich funkciu, podporujú aj pečeň. Účinkujú ako prevencia proti vzniku osteoporózy, podporujú tvorbu kostného a kĺbového tkaniva, zlepšujú kvalitu vlasov, nechtov a pokožky. Pomáhajú pri krvotvorbe, mierne riedia krv, pomáhajú pri menštruačných problémoch a podporujú tvorbu kostí.

Vitamíny

A, B, C, K

Živiny a minerály

vláknina, bielkoviny; vápnik, železo, zinok, horčík, meď, fosfor, mangán, draslík

Šípok je v prírode dostatok, preto ich môžeme využiť na čaj, marmeládu, sirup, pretlak, víno aj na prípravu zaváranín, aj keď ich mletie je pomerne náročné a trvá dosť dlho. Môžeme z nich pripraviť šípkový čaj a použiť môžeme aj šípkový olej. Dajú sa kombinovať aj s inými druhmi ovocia. Veľmi chutné sú zaváraniny, ktoré sa hodia na vianočné pečivo, obľúbená je aj šípková omáčka, tá sa podáva s divinou. Sušíme ich v mierne vyhriatej rúre, maximálne do 60 °C, pričom necháme pootvorené dvierka, aby sa mohli odparovať. Správne usušené plody sa drobia. Usušené uskladníme v uzavretých pohároch v tme a chlade.

Areál pôvodného rozšírenie šípovej ruže siaha od Turecka do Juhozápadnej Ázie a cez Kaukaz až do Strednej Ázie. V Európe je rozšírená na väčšine kontinentu, na severe siaha až k 60 °C severnej šírky a na juhu presahuje cez Stredozemné more do severozápadnej Afriky. Ruža bola novými osadníkmi zavlečená do Ameriky, rovnako aj do Austrálie a na Nový Zéland, kde väčšinou rýchlo zdivela a dostala sa do voľnej prírody. V niektorých oblastiach sa hojne šíri a znehodnocuje miestne pastviny, lebo na nich vytvára pre zvieratá nepriestupné kroviny.

Šípkové víno

Potrebujeme:
2 kg čerstvých plodov šípok, 900 g cukru, 4,5 l vody, 5 g kyseliny citrónovej
Postup:
Uvedené suroviny vystačia na výrobu 5 litrov vína. Šípky premyjeme v čistej vode, zalejeme horúcou vodou a necháme vylúhovať. Na kvasenie šípok použijeme asi trikrát väčšiu nádobu, ako je ich objem, a pridáme do nich kyselinu citrónovú. Keď klesne polovica šípok na dno nádoby, víno je vykvasené. Nálev môžeme ešte niekoľkokrát po sebe fermentovať a pridávame okrem cukru ešte živnú soľ (2 g na 5 l vína). Víno stáčame hadičkou do pripravených fliaš tak, aby sa zátka dotýkala hladiny. Voľne uzavrieme zátkami kvôli dokvášania vína. Víno čistíme tanínom a želatínou – na 10 l vína stačí 0,3–0,5 g tanínu a 0,6–1 g želatíny. Čistenie opakujeme, kým nie je víno číre. Potom skladujeme naležato, aby zátka bola vínom zmáčaná, pri teplote do 14 °C.

Šípková marmeláda s klinčekmi a medom

Potrebujeme:
1 kg šípok, šťava z polovice citróna, 2 kl medu, 4 mleté klinčeky, 250 g kryštálového cukru (prípadne želírovacieho cukru alebo cukor a želírovací prostriedok)
Postup:
Šípky umyjeme, odkrojíme konce a vložíme do hrnca. Zalejeme vodou tak, aby boli šípky ponorené a varíme asi 30 minút, až kým plody nezmäknú. Varené šípky rozmixujeme v mixéri (alebo ponorným mixérom priamo v hrnci) a potom cez jemné sitko prepasírujeme dužinu, aby sme sa zbavili kôstok a šupiek. Ak je rozmixovaná hmota príliš hustá, zriedime ju vodou. Pasírovanie môžeme zopakovať 2– či 3-krát. Zvyšok neprepasírovanej hmoty vždy opäť zriedime horúcou vodou a znovu prepasírujeme. Čistú prepasírovanú dužinu vrátime do hrnca, pridáme klinčeky, med a cukor a zvaríme na požadovanú konzistenciu. Hotovú marmeládu nalejeme do sterilných nahriatych pohárov. Uzavrieme viečkom, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Morčacia roláda na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #recept #vitamín C #lekvár #marmeláda #šípky

+ Možno oklamete sami seba, avšak lekára a výsledky neoklamete.
Nič nerobte rýchlo, robíte tak len väčšie chyby....

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...