Brusnice - chránia močové cesty, srdce i zuby

S pestovaním a kultiváciou brusníc v záhradách sa začalo len nedávno. Doménou sú stále brusnice z prírody, ktoré nájdeme najčastejšie v porastoch borovicových a smrekových lesov, ale aj v suchších rašeliniskách v nížinách. O vyšľachtené odrody zatiaľ nie je taký záujem ako o záhradné čučoriedky.

14.09.2019 12:30
kandizované brusnice Foto:
Vanilkové kandizované brusnice.
debata

Kríčky brusníc sú 10–20 cm vysoké, plazivé, vždyzelené. Kvety sú biele alebo červenkasté, plody majú guľatý tvar, sú lesklé a červené, ľahko múčnaté s drobnými semenami. Chuť majú kyslo horkastú, sú jemne aromatické.

Viete, že…?

Odporúčaná denná dávka sú dva poháre brusnicovej šťavy. Liečivé účinky brusníc má vraj na svedomí ťažká molekula NDM, ktorá pokrýva povrchy tkanív ľudského tela a tvorí akúsi „teflónovú" vrstvičku, ktorá nedovolí choroboplodným zárodkom dostať sa k bunkám.

Azda najúčinnejšie pôsobia brusnice pri ochrane močových ciest, srdca i zubov. Ich konzumáciou zamedzíme usadzovaniu baktérií na stenách močového mechúra alebo močovej trubice. Podľa niekoľkých štúdií dokážu poriadne podporiť telo aj v boji s rakovinou, pomáhajú do istej miery zastavovať rakovinové bujnenie v pečeni, vo vaječníkoch a v mozgu. Brusnice by nemali chýbať v jedálnom lístku diabetikov, pretože pomáhajú normalizovať hladinu cukru v krvi. A v prostredí úst pôsobia antibakteriálne, znižujú riziko vzniku zubného kazu a kameňa a chránia pred zápalmi ústnej dutiny. Okrem toho sú skvelým pomocníkom pri detoxikácii organizmu a podporujú imunitný systém.

Vitamíny

A, C, E, K

Živiny a minerály

vláknina, kyselina benzoová a šťaveľová, triesloviny; železo, horčík, vápnik, fosfor, draslík

U nás sa brusnice využívajú najmä ako príloha ku sviečkovici, ale napríklad aj k vyprážanému camembertu. Pritom sa z nich dá vyrobiť vynikajúci džem, sú základom skvelého čaju, džúsu i zaváraniny, ale môžeme ich aj zamraziť, dopriať si ich čerstvé alebo vo forme sušeného prášku, ktorý stačí rozrobiť s vodou. Treba spomenúť aj lahodné smoothie – stačí vziať brusnice, mlieko alebo biely jogurt, prisladiť, rozmixovať a vypiť. Môžeme ich pridať do mafinov aj do ďalších pečených dobrôt.

Indiáni z oblasti Cape Cod brusnice nazývali „horké bobule" a používali ich ako obklady na rany, liečili nimi horúčky, zažívacie problémy aj opuchy.

Lahodná brusnicová omáčka s pomarančom

Potrebujeme:
370 g čerstvých brusníc, 75 ml pomarančového džúsu, 1 biopomaranč, 140 g jemného cukru, 100 ml vody
Postup:
Čerstvé brusnice najprv dôkladne umyjeme, na prípravu omáčky však môžeme použiť aj mrazené brusnice. Potom ich vložíme do hrnca s vodou, pomarančovým či brusnicovým džúsom, čistou nastrúhanou pomarančovou kôrou a cukrom. Zmes privedieme do varu a varíme za stáleho miešania, kým brusnice nepopraskajú. Výborná brusnicová omáčka sa podáva studená na podliatie bieleho mäsa.

Vanilkové kandizované brusnice

Potrebujeme:
1 hrnček brusníc (250 ml), 125 g kryštálového cukru, 80 ml vody, štvrť struku vanilky alebo pár kvapiek esencie, pomarančová kôra, 2 kl pomarančovej šťavy, 1 vanilkový cukor, 3 PL kryštálového alebo práškového cukru na obalenie, 1 vanilkový cukor
Postup:
Brusnice preberieme, opláchneme a naplníme nimi jeden hrnček. Vložíme do misky (menšieho hrnca) a dáme variť do vodného kúpeľa. Medzitým v menšom hrnci zmiešame cukor, vodu, pomarančovú šťavu, hoblinku pomarančovej kôry a kúsoček vanilkového struku alebo esencie. Povaríme, až kým nevznikne sirup, ten pridáme do misky k brusniciam. Misku položíme na hrniec s vriacou vodou, prikryjeme väčším tanierom a necháme 30 minút variť na nízkom až strednom plameni. Občas môžeme zľahka premiešať. Medzitým pripravíme cukor na obalenie brusníc, ktorý zmiešame s vanilkovým cukrom. Najlepšie je sušené hoblinky pomarančovej kôry a vanilkový struk zasypať cukrom a nechať niekoľko dní nasiaknuť arómu a chuť. Potom vyberieme vanilkový struk a pomarančovú kôru. Brusnice vyberieme zo sirupu na tanierik, necháme chvíľu obschnúť a môžeme ich obaliť v pripravenej cukrovej zmesi. Dáme na papier na pečenie a necháme uschnúť.

Video
Máte radi divinu? Viete urobiť dobré ragú?

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Jelenie ragú na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #brusnice #brusnicová omáčka #kandizované ovocie

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...