Štyri nápady na vajíčkové dobroty

K tradičnej Veľkej noci patria vajíčka vo všetkých podobách.

19.04.2019 11:00
Vajce Benedikt Foto:
Vajce Benedikt.
debata

Škótske vajcia

Na 6 porcií potrebujeme:
300 g mletého hovädzieho mäsa, 300 g mletého bravčového mäsa, 6 vajec, podľa chuti mleté čierne korenie, soľ, podľa potreby olej na vyprážanie
Na obalenie: vajce, hladká múka, strúhanka
Postup:
1. Vajcia uvaríme takmer natvrdo. Medzitým v mise premiešame mleté hovädzie a bravčové mäso a podľa chuti zmes osolíme a okoreníme. Vajcia olúpeme. Musíme pracovať opatrne, aby zostali v celku.
2. Mäsovú zmes rozdelíme na 6 kúskov a postupne v nej vajcia obaľujeme. Pôjde to ľahšie, keď si budeme priebežne namáčať ruky v studenej vode a z každého kúska mäsovej náplne najskôr vytvarujeme placku, do ktorej vajce zabalíme.
3. Pripravíme si tri misky či hlboké taniere a dáme do nich hladkú múku, rozšľahané vajce a strúhanku. Na šesť škótskych vajec by malo na obalenie postačiť 1 vajce. Každú guľu postupne obalíme v múke, vo vajci a v strúhanke.
4. V hlbšej panvici alebo kastróle rozohrejeme dostatočné množstvo oleja a škótske vajcia vypražíme dozlata. Potom vajcia poukladáme na papierový obrúsok, aby odsal nadbytočný tuk. Škótske vajcia chutia najlepšie čerstvo vysmažené a teplé. Skvele sa k nim hodí zemiaková kaša, prípadne pečivo a lístky rukoly na ozdobu.

Omeleta plnená špargľou

Na 1 omeletu potrebujeme:
3 vajíčka, 1 PL olivového oleja, soľ, 4 ks zelenej špargle, 4 cherry paradajky, 2 plátky sušenej šunky, petržlenová vňať
Postup:
1. V osolenej vode uvaríme ošúpanú, umytú špargľu. Varíme ju cca 3 minúty. Potom ju vyberieme, nakrájame na 2 cm kúsky. V panvici opražíme na pásiky nakrájanú šunku, ja som dala prosciutto. Pridáme nakrájanú špargľu a na polovičky nakrájané cherry paradajky. Opražíme, nech sa chute spoja, tak cca 2 minútky a odstavíme.
2. Na kvalitnejšiu panvicu dáme olej. V miske dobre rozšľaháme vajíčka, ktoré osolíme. Vylejeme ich na panvicu a spravíme omeletu. Hotovú omeletu dáme na tanier, naplníme ju zmesou z prvej panvičky, preložíme a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Vajce Benedikt

Na 1 porciu potrebujeme:
1 vajce, plátok šunky alebo kanadskej slaniny, polovica anglického mafina, ocot Holandská omáčka: 3 žĺtky, 150 ml vývaru zo zeleniny, mleté čierne korenie, 80 g masla, 2 PL citrónovej šťavy, soľ
Postup:
1. Najprv pripravíme stratené vajce. Do vody vo veľkom hrnci pridáme trochu octu (asi čajovú lyžičku na liter vody), ktorý pomáha pri zrážaní bielka. Vodu nesolíme, pretože soľ procesu zrážania bráni. Vodu ohrejeme na 70 – 80 °C a varíme na slabom plameni, aby sa teplota nezvyšovala. Rýchlym zakrúžením lyžicou vytvoríme vo vode vír, len tak sa vaječný bielok obalí okolo žĺtka.
2. Do stredu víru necháme opatrne skĺznuť vajce rozklepnuté do šálky či naberačky. O 3 – 5 minút je vajce hotové, záleží na tom, aký pevný žĺtok chceme mať. Vajce opatrne vyberieme z vody dierovanou naberačkou alebo sitkom a necháme odkvapkať. Stratené vajce doplníme opečeným plátkom šunky alebo kanadskej slaniny a naaranžujeme na opečenú polovicu anglického mafina. Nakoniec polejeme trochou holandskej omáčky.
3. Holandská omáčka: Žĺtky, vývar, citrónovú šťavu a soľ dáme do menšej misy a šľaháme v horúcom vodnom kúpeli, až kým zmes nezhustne. Potom misu vyberieme z vodného kúpeľa a po častiach pridávame a zašľaháme maslo. Omáčka by mal byť krémovo hustá. Posypeme korením. V prípade, že by bola príliš hustá, pridáme do nej niekoľko kvapiek vývaru alebo vriacej vody.

Vajíčková nátierka

Na 2 porcie potrebujeme:
100 g topeného syra v črievku, 3 vajcia, 1 menšia cibuľa, 1 PL plnotučnej horčice, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Vajíčka uvaríme natvrdo, necháme vychladnúť. Ošúpeme, pokrájame na malé kocky. Topený syr rozmiešame, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, plnotučnú horčicu, pokrájané vajíčka, soľ, mleté čierne korenie podľa chuti a zamiešame. Necháme postáť v chlade, aby sa chute spojili.
2. Podávame s čerstvým čiernym chlebíkom a so zeleninou podľa chuti.

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #Veľká noc #špargľa #omeleta #škótske vajcia #vajcia Benedikt #pomazánka

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...