Cestoviny po slovensky

Pripravujme obľúbené jedlá z cesta tak, aby opäť lákali a prekvapovali.

14.07.2018 12:00
Zemiakovo-krupicové šúľance s orechmi Foto: ,
Zemiakovo-krupicové šúľance s orechmi.
debata

Recepty pripravil Jozef Popelka, šéfkuchár a majiteľ reštaurácie Pepper Inn v Šali

„Jedlá z cesta patria k mojim najobľúbenejším. Baví ma pripravovať ich tak, aby opäť lákali a prekvapovali. Aby otázka – Čo už môže byť na šúľancoch či pirohoch zaujímavé? – bola zbytočná. Ja totiž odpovedám, že sú súčasťou našej gastrokultúry. Mali by sme ju viac prezentovať a byť na ňu hrdí aspoň tak ako Taliani na tie svoje špagety…“, hovorí Jozef Pavelka.

Domáce rezance s kačacinou a so šalviou

Na 4 porcie potrebujeme:
280 g hladkej múky, 3 vajcia, 1 PL olivového oleja, trocha vody, 400 g kačacích pŕs, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 1 hrsť šalvie, 100 ml bieleho vína
Postup:
1. Múku vysypeme na kuchynskú dosku, urobíme do nej jamku, rozbijeme do nej vajíčka a pridáme lyžicu oleja. Postupne vypracujeme rukami hladké cesto, ak je príliš suché, pridáme trošku vody.
2. Vypracované cesto zabalíme do fólie a odložíme aspoň na 30 minút do chladničky. Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho na tenký plát valčekom alebo pomocou strojčeka na cestoviny. Rozvaľkané cesto posypeme múkou, aby sa nelepilo, zrolujeme ho a nakrájame na tenké pásiky. Cestoviny môžeme nechať zaschnúť alebo ich ihneď pripraviť.
3. Na cibuľke opražíme na tenko nakrájané kačacie prsia, pridáme cesnak, biele víno a šalviu, chvíľu podusíme, pridáme uvarené cestoviny. Dochutíme soľou, čerstvo mletým korením a pokvapkáme olivovým olejom.

Zemiakovo-krupicové šúľance s orechmi

Na 4 porcie potrebujeme:
1 kg uvarených nastrúhaných zemiakov, 300 g jemnej krupice, 2 vajcia, soľ, 60 g mletých orechov, 60 g práškového cukru, 120 g slivkového lekváru, 100 g rozpusteného masla
Postup:
1. Nastrúhané uvarené zemiaky zmiešame s krupicou, so soľou a s vajcami. Zo spracovaného cesta tvarujeme šúľance, ktoré vkladáme do vriacej osolenej vody. Varíme ich pozvoľna, v závislosti od veľkosti asi 4 minúty. Uvarené vyplávajú na povrch.
2. Šúľance vyberieme pomocou podberáka a vložíme do nádoby s rozpusteným maslom a so slivkovým lekvárom. Podávame na nahriatom tanieri, husto posypané zmesou orechov a cukru, poliate maslom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #cestoviny #rezance #šúľance

+ Vyberajte vhodný typ hydratácie práve pre svoju pokožku.
Šetrite, avšak si dávajte pozor na čom šetríte....

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....