Jedná sa o kuracie, husacie a kačacie mäso – mali by sme ho pred prípravou podržať pod prúdom tečúcej vody. Patogény sa odstránia v prvom kroku, domnievali sme sa.
No tento postup je zlý. Britský zdravotnícky úrad NHS (National Health Service) teraz naliehavo varuje. Umyť surovú hydinu pred prípravou môže byť nebezpečné. Hydina často obsahuje takzvaný kampylobatker, tyčinkovité baktérie, ktoré môžu už v malom počte viesť k extrémne nepríjemnej otrave jedla.
Striekaním vodou sa môžu zárodky šíriť – niekedy letí zmes baktérií a vody aj 50 centimetrov ďalej. Pri umývaní kuracích častí sa tieto baktérie rozkladajú po kuchynskej linke a pracovnej doske. Odtiaľ znova pristanú v šaláte, ovocí a zelenine, ktoré sa pokazia.
Hrozí horúčka, nevoľnosť, hnačky… Keďže teplo zabíja kampylobakter, britská zdravotnícka služba odporúča hydinu uvariť. Týmto štýlom sa všetky baktérie zabijú. Umývať preto hydinu predtým je úplne zbytočné – a aj nebezpečné.