Mafiny rýchlo miznú z veľkonočného stola

Veľká noc je sviatkom sladkej kuchyne. Môžeme sa do vôle hrať s farbami, motívmi aj chuťami.

13.04.2017 17:00
veľkonočné mafiny Foto: ,
Limetkové veľkonočné mafiny.
debata

Základom sú kvalitné košíčky

Výborným spestrením veľkonočného stola sú mafiny, ktoré spravidla zmiznú v útrobách detí i dospelých ako prvé. Ak sa z košíčkov nedajú vybrať upečené mafiny alebo ešte pri príprave sa cesto lepí na košíčky, na príčine môžu byť nekvalitné košíčky, preto sa oplatí kupovať drahšie značkové košíčky alebo používať moderné teflónové formy.

Cesto na mafiny nešľaháme

Mafiny nie sú trené cesto. Každý typ pečiva potrebuje iné zaobchádzanie. Aby mafiny boli naozaj mafinami, musíme im dodať ich konzistenciu. Cesto preto nešľaháme, pretože doň nepotrebujeme, ba nesmieme dostať vzduch. Najprv miešame suché prísady, potom si vymiešame tekuté prísady a až nakoniec obe zmesi premiešame.

Vareškov tip: Mrkvové mafiny

Vajce vyšľaháme so 100 g cukru do hladkej peny. Prilejeme 5 lyžíc oleja a pohár mlieka, vmiešame najemno nastrúhanú mrkvu (asi 200 g) a prisypeme 250 g polohrubej múky zmiešanej s práškom do pečiva. Môžeme pridať nasekanú čokoládu alebo pár hrozienok. Vypracujeme hladké cesto, ktoré po lyžiciach dávame do košíčkov. Pečieme 20 minút pri 200 °C.

Farebné veľkonočné torty

Jar je oslavou nového života, preto sa pri veľkonočnom menu nemusíme obmedzovať len na upečenie baránka. Radosť zo slniečka, zelenej trávy a z mláďat môže symbolizovať veselá veľkonočná torta. Žĺtky, cukor, maslo a múka budú tvoriť základ, vymyslieť môžeme vlastný krém napríklad s vanilkovou, citrónovou, škoricovou alebo jahodovou príchuťou. A poleva môže byť žltá ako slnko alebo zelená ako čerstvá tráva.

Naporúdzi je aj nepečený variant

A keď pripravujeme veľkonočnú tortu, nemusí byť vždy pečená. Stačí použiť puding v kombinácii s piškótami a ovocím. Alebo si na prípravu zvolíme oriešky a likéry. Pri príprave dezertov použijeme najrôznejšie spôsoby zdobenia a netreba sa brániť použitiu potravinárskej far­by.

Úžasné malé tortičky

Na nejednom sviatočnom stole sídlia malé koláčiky – tartaletky. Úžasné drobné tortičky, ktoré sa dajú pripraviť na mnoho spôsobov a v rôznych kombináciách. Pri ich zdobení sa treba pohrať s vlastnou fantáziou a použiť možno rôzne suroviny, napríklad pekné sú tartaletky s čerstvým drobným ovocím, ktoré dostať v obchodoch aj na jar – napríklad maliny, čučoriedky či jahôdky.

Keď chýbajú formičky

Ak nemáme formy na tartaletky, môžete si upiecť jeden väčší koláč alebo použiť napríklad malé formičky na košíčky. Skladujeme ich v chladničke alebo v mrazničke a podľa potreby vyberáme na stôl. K čerstvému ovociu sa do tartaletiek hodí napríklad žĺtkový krém alebo puding. Základ krému si môžeme pripraviť deň vopred, aby sa stihol dostatočne vychladiť.

Drobné veľkonočné maškrty: Tartaletky s vanilkovým krémom a ovocím

Potrebujeme:
190 g hladkej múky, štipka soli, 80 g masla, 50 g cukru, 1 vajce, 1 kl citrónovej kôry Krém: 1/2 pudingového prášku, 200 ml mlieka, 2 – 3 PL cukru, 1 téglik kyslej smotany, ovocie a lístky mäty na ozdobu
Postup:
1. Vajcia rozšľaháme metlou, pridáme zmäknuté maslo a ostatné suroviny. Vypracujeme pevné mierne lepivé cesto. Necháme odpočinúť 30 minút zabalené vo vrecúšku.
2. Formičky vymastíme maslom. Z cesta vyvaľkáme placku a rozdelíme na štyri, ktorými vyložíme formičky a každú niekoľkokrát prepichneme vidličkou. Pečieme v rúre predhriatej na 170 °C asi 15 – 20 minút.
3. Uvaríme tuhý puding a necháme ho vychladnúť, ale nie úplne stuhnúť. Puding zmiešame s cukrom a kyslou smotanou. Krémom naplníme vychladnuté košíčky a ozdobíme čerstvým ovocím a lístkami mäty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #pečenie #recept #Veľká noc #mafiny #torty #tartaletky

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....

+ Humor nech vás neopúšťa a to za každých okolností.
V práci všetko zvládnete ľavou zadnou, nemáte sa čoho...