Hydinové variácie na tému šaláty

K šalátom spravidla nesmie chýbať dresing. To platí aj o šalátoch s hydinovým mäsom, pričom rolu dresingu často plní majonéza, tatárska omáčka, smotana či jogurt.

28.03.2017 11:00
hydinový šalát, dresing Foto:
Šaláty majú mnoho podôb.
debata

Treba sa však vyvarovať častej chyby, ktorej sa veľa ľudí dopúšťa. Zmiešať šalát s dresingom treba až tesne pred podávaním. Pretože po zamiešaní dresingu začne šalát rýchlo vädnúť. A chceme predsa, aby bol výsledok nielen chutný, ale aj vzhľadný. Na hydinové šaláty môžeme použiť zvyšné varené, pečené či grilované mäso.

Hydinový šalát s mandarínkami

380 g pečeného hydinového mäsa, 1 mandarínkový kompót, 150 g dusených šampiňónov, 150 g varenej špargle, 150 g majonézy, 1 kl horčice, soľ, korenie Mäso nakrájame na rezance, pridáme na väčšie kúsky nakrájanú špargľu, mandarínky a nakrájané šampiňóny. Majonézu, horčicu a mleté čierne korenie vložíme do mixéra a pomaly vyšľaháme. Vyšľahanú majonézu nalejeme na šalát.

Hydinový šalát s hráškom

300 g hydinového mäsa, 100 g hrášku, 200 g karfiolu, 200 g majonézy, 100 g nakladaných uhoriek, štipka mletého čierneho korenia, 1 PL smotany na varenie, soľ Varené alebo pečené hydinové mäso, varený karfiol a uhorky nakrájame na malé kúsky, pridáme varený zelený hrášok, soľ, mleté čierne korenie a dôkladne premiešame. Majonézu zriedime trochou smotany a premiešame so šalátom.

Hydinový šalát so šampiňónmi

350 g pečeného hydinového mäsa, 1 malá konzerva hrášku, 2 sladkokyslé uhorky, 250 g šampiňónov, 100 g majonézy, 1 kl horčice, soľ, korenie, 2 PL oleja Mäso nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme a dáme do misy. Hrášok zlejeme, uhorky nakrájame nadrobno a pridáme k mäsu. Šampiňóny nakrájame na plátky a podusíme ich na oleji. Všetko premiešame v mise s majonézou a horčicou.

Hydinový šalát s ovocím

500 g vareného či pečeného kurčaťa, 2 jablká, 1 banán, 1 pomaranč, 1 malý zeler, 1/2 šálky tatárskej omáčky, citrónová šťava, soľ, 1/2 šálky bieleho vína Mäso a povarený zeler nakrájame na rezance, banán na kolieska, pridáme olúpané a na rezančeky nakrájané jablká, pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a premiešame s tatárskou omáčkou s vínom. Šalát podávame vychladený.

Hydinový šalát so zelerom

400 g grilovaného alebo pečeného kurčaťa, 100 g kvalitnej salámy, 200 g sterilizovaného zeleru, 1/2 šálky majonézy, 3 PL kečupu, citrónová šťava, soľ, korenie Grilované kuracie mäso (môže byť aj pečené morčacie) vykostíme, nakrájame spoločne s údeninou na kocky a dáme do šalátovej misy. Pridáme zeler, majonézu, kečup, citrónovú šťavu, osolíme, okoreníme a zmes zľahka premiešame.

Hydinový šalát s jablkami

zvyšky z pečenej kačice, husi, morky alebo kurčaťa, 300 g zeleru, 250 g jablka, kúsok ementálu, 100 g majonézy, soľ, mleté čierne korenie, cukor, 1 citrón Zvyšky hydinového mäsa nakrájame na kocky, pridáme uvarený a rovnako na kocky nakrájaný zeler, olúpané a na drobné kúsky nakrájané jablko a kocky syra. Všetko spojíme majonézou, ochutíme soľou, cukrom, citrónovou šťavou a okoreníme.

Vareškova poradňa

Keď pripravujeme hydinu varením, varíme ju pri miernej teplote a necháme mäso len zľahka „ťahať“, kvalitný hydinový vývar sa varí 2–3 hodiny podľa veľkosti kusa. Vývar z vodnej hydiny necháme vychladnúť a stuhnutý tuk na povrchu odoberieme. Ak je mäso aj po dlhom varení tvrdé (stará hydina), zomelieme mäso na mäsovom mlynčeku a pripravíme hašé alebo karbonátky. K starším kusom pri varení môžeme pridať niekoľko lyžíc octu a mäso čiastočne zmäkne.

Kurča v kokosovom mlieku

Potrebujeme:
200 g strukov hrášku, 1 červená paprika, 3 jarné cibuľky, 200 g kuracieho rezňa, 120 g čínskych rezancov, 2 PL oleja, 1 vrecko omáčky s kokosovým mliekom a citrónovou trávou
Postup:
1. Struky hrášku nakrájame diagonálne na prúžky, červenú papriku nakrájame na kocky a jarnú cibuľku na krúžky. Kurací rezeň nakrájame na kocky.
2. Čínske rezance uvaríme podľa návodu na obale. Olej rozohrejeme v hlbokej panvici a mäso opečieme dozlatista. Pridáme struky hrášku a papriku a asi 4 minúty smažíme. Potom pridáme cibuľové krúžky a krátko smažíme.
3. V hlbokej panvici na miernom ohni zahrejeme vrecko omáčky s kokosovým mliekom a citrónovou trávou a dobre premiešame. Potom pridáme cestoviny a všetko dohromady krátko povaríme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #majonéza #jogurt #dresing #hydinový šalát

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...