Keď jedlo páli ako čert

Nielen cudzokrajné korenie a papričky, ale aj chren, žerucha, reďkovka či zázvor dávajú jedlu nový rozmer.

27.03.2017 09:30
chren Foto:
Chren k zabíjačke alebo v obľúbenej chrenovej omáčke.
debata

Ohnivý doplnok pri zabíjačke

Strúhaný chren sa u nás neraz spája s klasickou zabíjačkou – je tradičným doplnkom k obarovému mäsu. Ale nielen na zabíjačke sa uplatní jeho ostrosť – hodí sa napríklad k rybám a hovädziemu mäsu, veľmi obľúbená je aj chrenová omáčka, ktorú pripravíme s pomocou bešamelu, do ktorého primiešame strúhaný chren, doplniť ho môžeme aj smotanou.

Patrí aj do horčice, nátierok či octu

Vďaka prenikavej chuti a vôni sa chren využíva na výrobu horčice, dresingov a nátierok. Zriedkavejší je chrenový ocot, ktorý sa pripravuje tak, že korene naložíme do vínneho alebo jablkového octu. Takto pripravený pomáha pri bolestiach hlavy, zápaloch nervov a neurologických problémoch. Mladé listy chrenu sa v menšom množstve môžu pridať do zeleninového šalátu.

Vareškov tip: Chrenová polievka

Najskôr uvaríme 150 gramov údeného mäsa alebo kolien. Vo vode po varenom údenom mäse či kolene (môžeme použiť aj hovädzí vývar) dáme povariť jednu mrkvu, 200 g zemiakov a mleté čierne korenie. Keď zmäknú, pridáme mäso, chren a smotanu, prípadne nastrúhané jablko. Po odstavení pridáme ešte trochu čerstvého nastrúhaného chrenu . Môžeme ozdobiť opečenou slaninou.

Japonský chren wasabi

Rastlinu wasabi japonica pozná každý priaznivec japonskej kuchyne pod skráteným názvom wasabi alebo japonský chren. Ostrá nenapodobiteľná chuť veľmi často sprevádza suši, ale aj jedlá s rezancami či pokrmy z morských plodov. Japonský chren sa vo svojej domovine pestuje na ostrovoch Honšú, Šikoku a Kjúšú, kde sú relatívne nízke teploty a vlhká pôda.

Na vzduchu stráca silu

Už podľa ľudového názvu japonský chren sa dá usúdiť, že wasabi chuťou pripomína náš chren, len je oveľa ostrejší a má výraznejšiu svojskú arómu. Po nastrúhaní však stráca na vzduchu postupne svoju silu, preto sa v lepších reštauráciách pripravuje krátko pred podávaním jedla, na bežné použitie sa balí do túb, aby nedošlo k styku so vzduchom.

Zázvor v mnohých podobách

Nielen v našej kuchyni, ale najmä v čínskej alebo indickej kuchyni má zázvor skutočne široké uplatnenie. Gurmáni obľubujú napríklad zázvorovú marmeládu, zázvorový likér, kandizovaný zázvor a iné pochúťky z hľuzy zázvoru. Zázvor bol korením a univerzálnym liekom už v období staroveku, u nás ho dnes dostať v obchodoch najmä v podobe sušeného prášku alebo jeho čerstvý koreň.

Všestranný v kuchyni i nápojoch

V čerstvom stave sa používa na dochucovanie polievok i omáčok, k hovädziemu aj bravčovému mäsu, do mäsových a zeleninových zmesí a tiež k morským plodom. V niektorých našich domácich receptoch môžeme zázvorom nahradiť cesnak, patrí takisto do perníkov, liečivé účinky má zázvorový čaj a vyrábajú sa aj zázvorové limonády či pivo.

Kuracie stehná na zázvore

Potrebujeme:
500 g vykostených kuracích stehien, 2 PL sójovej omáčky, 2 PL saké, 2 PL medu, 1 PL najemno nastrúhaného čerstvého zázvoru, 1 kl rastlinného oleja, jarná cibuľka a sezamové semienka na ozdobu
Postup:
1. Vykostené kuracie stehná nakrájame na väčšie kusy. V miske rozšľaháme sójovú omáčku, saké, med a zázvor dohromady, pridáme mäso. Marinujeme najmenej 30 minút.
2. Panvicu zohrejeme na strednom plameni, kým nie je horúca. Pridáme olej a potom krúživým pohybom miešame a smažíme kuracie kúsky. Ak chceme získať pekné hnedú kôrku, je dôležité, aby kuracie mäso bolo v jednej vrstve a medzi jednotlivými kusmi bol aspoň malý priestor.
3. Keď je kurča opečené na jednej strane, otočíme ho a pečieme aj z druhej strany. Kúsky kurčaťa prenesieme na tanier, do panvice pridáme zvyšnú marinádu spolu s 2 lyžicami vody. Zmes privedieme do varu, potom vrátime do panvice mäso a miešame, kým sa kvapalina takmer neodparí a kurča má pekný lesklý povrch. Zdobíme nasekanou jarnou cibuľkou a sezamovými semienkami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #zázvor #chren #pálivé jedlá

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...