Zdravé potraviny v zdravej kuchyni

Wellness nie je len cvičenie, je to životný štýl založený na správnom stravovaní a dostatočnom pohybe.

04.03.2017 14:00
sladké zemiaky, zdravé potraviny Foto:
Sladké zemiaky alebo batáty sú koreňové hľuzy povojníka batátového.
debata

Pritom strava je dôležitá, hovorí sa, že má vplyv na zdravie asi zo 70 percent, zvyšné percentá sa rozdelia medzi pohyb či chorobu. V obchodoch nájdeme veľké množstvo potravín, dokonca aj také, z ktorých niektoré sme donedávna ani len nepoznali. Pre zdravé stravovanie si z nich môže každý vybrať podľa chuti.

Sladké zemiaky

Sladké zemiaky alebo batáty sú koreňové hľuzy povojníka batátového. Aj v našich obchodoch sú dnes už bežne dostupné. Napriek tomu ich väčšina z nás v obchodoch míňa bez povšimnutia. To je však chyba – sladké zemiaky sú totiž bohaté na betakarotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A – ten posilňuje tráviaci systém a pomáha zablokovať vstup škodlivých baktérií, ktoré spôsobujú prechladnutie, do tela.

Zázvor

Zázvor nazývaný aj ďumbier je asi pol druha metra vysoká rastlina so žltými kvetmi, ktorá je známa predovšetkým vďaka svojim podzemkom, ktoré majú príjemnú a intenzívnu pikantnú chuť s nádychom exotiky. Je to zásobáreň nielen celého radu vitamínov, ale aj esenciálnych olejov a minerálnych látok. Pomáha posilňovať imunitu a pri nachladnutí sa s ním dá rýchlejšie zotaviť. Cenné sú aj jeho hrejivé vlastnosti.

Manukový med

Manukový med produkujú včely, ktoré zbierajú nektár z manukových kvetov. Tieto kvety kvitnú na drevine nazývané manuka. Tento malý zázrak pochádza z Austrálie a Nového Zélandu a má veľa blahodarných účinkov pre náš organizmus. Pôsobí proti baktériám, vírusom, je výborným pomocníkom nielen pri prechladnutí či na posilnenie imunity, ale výborne funguje aj pri zažívacích problémoch.

Quinoa

Slovo quinoa mnohí donedávna ani nepočuli a pritom ide o jednu z najstarších obilnín pochádzajúcich z Južnej Ameriky. Toto semeno bolo veľmi oceňované už starodávnymi Inkami. Z botanického hľadiska je to plodina príbuzná skôr listovej zelenine. Príprava quinoy nie je náročná a pripravuje sa obdobne ako napríklad ryža. Pri príprave treba dodržať pomer 1: 2, teda jeden diel quinoy na dva diely vody.

Bulgur

Bulgur je predvarená celozrnná pšenica. Získava sa z tvrdej pšenice, keď sa zrno umyje, uvarí, usuší a podrví na menšie kúsky. Namáčaním vznikajú enzýmy a dochádza k čiastočnej premene škrobov na jednoduché cukry, tým sa bulgur stáva stráviteľnejší a biologicky aktívny. Bulgur sa obvykle neje samostatne, používa sa skôr ako súčasť rôznych pokrmov. Chutí po orieškoch a vonia po obilí.

Kuskus

Kuskus je jemnozrnná cestovina v tvare drobných guľôčok, ktorá sa vyrába zo semoliny – z druhu tvrdej bielej pšenice. Slovo kuskus pochádza z arabčiny. Do sveta sa kuskus dodáva v spracovanej instantnej podobe, čo mu nijako neuberá na chuti ani na výživnosti. Kuskus má povesť veľmi všestranného pokrmu. Možno ho totiž pripraviť v slanom aj v sladkom variante. V slanom variante býva často používaný ako príloha.

Chia semienka

Chia sú drobné, čierne alebo biele semienka s mierne orieškovou príchuťou. Svoj pôvod majú v ríši Inkov i Aztékov, ide v podstate o semienka jedného z druhov šalvie – šalvie hispánskej. Vďaka obsahu bielkovín, vlákniny, hydrofilným vlastnostiam a schopnosti udržiavať hladinu krvného cukru sú ideálnym výživovým doplnkom nielen pre športovcov. Majú priaznivé účinky na zvýšenie energie a výdrže.

Vareškova poradňa

Bulgur sa málokedy konzumuje samostatne, skôr je súčasťou šalátov, plniek či polievok. Vynikajúci exotický šalát tabouleh je takisto z bulguru. Príprava bulguru pred konzumáciou je veľmi jednoduchá. Stačí ho na hodinu namočiť do studenej vody (pomer 1 diel bulguru na 3 diely vody) – pri takomto postupe a napučaní si bulgur uchová všetky živiny. Možné je tiež povariť bulgur len 5 minút a nechať ho pod pokrievkou „dôjsť".

Cesnakový bulgur so zeleninou

Potrebujeme:
150 g bulguru, 1 cibuľa, 6–8 strúčikov cesnaku, 1 väčší kaleráb, 50 g mrazeného alebo čerstvého hrášku, 50 g mrazenej kukurice, 1/2 červenej papriky, bazalka, sójová omáčka, petržlenová vňať, panenský olivový olej, morská soľ
Postup:
1. Bulgur prepláchneme, pridáme asi 400 ml vody, trochu soli a dáme pomaly variť. Prikryjeme pokrievkou. Pri veľmi miernom vare a bez miešania bude bulgur mäkký asi za 20 minút.
2. Kaleráb olúpeme a nakrájame na kocky. Spoločne s hráškom, kukuricou a nakrájanou červenou paprikou ho uvaríme v slanej vode zvlášť. Scedíme a vývar ponecháme na podlievanie.
3. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme uvarenú zeleninu, krátko opražíme, podlejeme trochou zeleninového vývaru, okoreníme bazalkou a chvíľu všetko podusíme. Zeleninovú zmes dochutíme sójovou omáčkou a primiešame bulgur. Nezahusťujeme, iba prehrejeme. Pokrm na tanieroch ozdobíme petržlenovou vňaťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #wellness #zázvor #zdravé potraviny #sladké zemiaky #quinoa #bataty #bulgur

+ Robte niečo, preto aby sa vám aj naďalej žilo tak dobre ako doteraz.
Neodkladajte v práci niečo, čo môžete...

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...