Zabudnutá všestranná strukovina

Cícer je v našej kuchyni takmer zabudnutá strukovina, pritom sa dá v kuchyni pripraviť na mnoho spôsobov.

24.02.2017 13:00
cícer Foto:
Z cíceru sa najčastejšie využívajú zrná alebo múka.
debata (2)

Mnohí si ho vybavia v spojení s izraelským národným jedlom hummus, ktoré sa originálne pripravuje práve z cíceru. V podstate ide o korenistú kašu z uvarených semien. Známa je aj španielska cícerová polievka garbanzo alebo vyprážané placky falafel.

Všakovaký spôsob prípravy

Z cíceru sa najčastejšie využívajú zrná alebo múka. Podáva sa ako príloha, ale aj ako hlavný chod napríklad v podobe vyprážaných placiek, pridáva sa aj do nátierok alebo šalátov. Zo zmesi cícerovej a pšeničnej múky sa pečie nekvasený chlieb, ktorému sa hovorí roti. Okrem varenia sa upravuje aj mnohými ďalšími spôsobmi – môže sa pripravovať v pare, vyprážať alebo opekať.

Naklíčenie hrachu má tradíciu aj v Európe

Sušený hrach chutí ako čerstvý, keď sa nechá približne 24 hodín namočený vo vode a ďalších 24 hodín bez vody naklíčiť. Klíčenie hrachu a iných strukovín nie je iba svetovou záležitosťou, pretože už v stredovekých francúzskych kuchárskych knižkách sa odporúča naklíčenie suchého hrachu najmä pred jeho použitím do polievok.

Hrachová kaša nemusí byť postrachom detí

Hrachová kaša naozaj nemusí byť strašiakom detí zo školských jedální, najmä ak ju patrične zlepšíme. Na tanieri ju prelejeme slaninou a cibuľou, pridáme uvarené málo slané údené mäso a trebárs aj kyslá uhorka sa ku hrachovej kašu výborne hodí. Bez slaniny a mäsa je kaša vhodná pre vegetariánov.

Kurča na paprike s cícerom

Potrebujeme:
200 g sušeného cíceru, 2 bobkové listy, 2 zrnká nového korenia, soľ, 500 g kuracích pŕs, repkový olej, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1 kl sladkej papriky, 1/2 kl pálivej papriky, 750 ml vody, 1/2 citróna, mleté čierne korenie, 3 PL kyslej smotany
Postup:
1. Deň vopred namočený cícer prepláchneme a v čistej vode spolu s polovicou lyžičky soli, bobkovými listami a novým korením uvaríme domäkka.
2. Medzitým na troche oleja dozlatista opražíme kúsky mäsa, dáme ich bokom a na výpeku opražíme najemno pokrájanú cibuľu. Vmiešame nasekaný cesnak a oba druhy mletej papriky a necháme chvíľku rozvoňať. Pridáme vodu a polovicu cícera, osolíme a krátko povaríme.
3. Omáčku potom rozmixujeme, vmiešame do nej zvyšný cícer a mäso, prehrejeme a dochutíme citrónovou šťavou, korením a smotanou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #bielkoviny #strukoviny #cícer #hrach

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...