Zabudnutá všestranná strukovina

Cícer je v našej kuchyni takmer zabudnutá strukovina, pritom sa dá v kuchyni pripraviť na mnoho spôsobov.

cícer
Z cíceru sa najčastejšie využívajú zrná alebo múka.
Autor:

Mnohí si ho vybavia v spojení s izraelským národným jedlom hummus, ktoré sa originálne pripravuje práve z cíceru. V podstate ide o korenistú kašu z uvarených semien. Známa je aj španielska cícerová polievka garbanzo alebo vyprážané placky falafel.

Všakovaký spôsob prípravy

Z cíceru sa najčastejšie využívajú zrná alebo múka. Podáva sa ako príloha, ale aj ako hlavný chod napríklad v podobe vyprážaných placiek, pridáva sa aj do nátierok alebo šalátov. Zo zmesi cícerovej a pšeničnej múky sa pečie nekvasený chlieb, ktorému sa hovorí roti. Okrem varenia sa upravuje aj mnohými ďalšími spôsobmi – môže sa pripravovať v pare, vyprážať alebo opekať.

Naklíčenie hrachu má tradíciu aj v Európe

Sušený hrach chutí ako čerstvý, keď sa nechá približne 24 hodín namočený vo vode a ďalších 24 hodín bez vody naklíčiť. Klíčenie hrachu a iných strukovín nie je iba svetovou záležitosťou, pretože už v stredovekých francúzskych kuchárskych knižkách sa odporúča naklíčenie suchého hrachu najmä pred jeho použitím do polievok.

Hrachová kaša nemusí byť postrachom detí

Hrachová kaša naozaj nemusí byť strašiakom detí zo školských jedální, najmä ak ju patrične zlepšíme. Na tanieri ju prelejeme slaninou a cibuľou, pridáme uvarené málo slané údené mäso a trebárs aj kyslá uhorka sa ku hrachovej kašu výborne hodí. Bez slaniny a mäsa je kaša vhodná pre vegetariánov.

Čítajte viac o jedle

Kurča na paprike s cícerom

Potrebujeme:
200 g sušeného cíceru, 2 bobkové listy, 2 zrnká nového korenia, soľ, 500 g kuracích pŕs, repkový olej, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1 kl sladkej papriky, 1/2 kl pálivej papriky, 750 ml vody, 1/2 citróna, mleté čierne korenie, 3 PL kyslej smotany
Postup:
1. Deň vopred namočený cícer prepláchneme a v čistej vode spolu s polovicou lyžičky soli, bobkovými listami a novým korením uvaríme domäkka.
2. Medzitým na troche oleja dozlatista opražíme kúsky mäsa, dáme ich bokom a na výpeku opražíme najemno pokrájanú cibuľu. Vmiešame nasekaný cesnak a oba druhy mletej papriky a necháme chvíľku rozvoňať. Pridáme vodu a polovicu cícera, osolíme a krátko povaríme.
3. Omáčku potom rozmixujeme, vmiešame do nej zvyšný cícer a mäso, prehrejeme a dochutíme citrónovou šťavou, korením a smotanou.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:

Evanjelická DIAKONIA ECAV na Slovensku

Evanjelická DIAKONIA ECAV na Slovensku

30.03.2017 22:55

Evanjelická diakonia sa v rámci svojej činnosti a pôsobnosti zaoberá sociálno-diakonickou prácou, ktorú poskytuje pre rôzne sociálne skupiny.

Bašár Asad

Pre Trumpovu administratívu nie je prioritou Asadov odchod

30.03.2017 22:55

Spojené štáty už nebudú v rámci snáh o urovnanie konfliktu v Sýrii prioritne trvať na odchode sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Južná Kórea, Pak Kun-hje

Južná Kórea vydala zatykač na zosadenú prezidentku

30.03.2017 21:37

Juhokórejský súd vydal zatykač na zosadenú prezidentku Pak Kun-hje, ktorá čelí obvineniam z úplatkárstva, zneužitia právomocí a vyzradenia štátneho tajomstva.

dolára, peniaze, bankovky

CBO: Verejný dlh USA vzrastie za 30 rokov na dvojnásobok

30.03.2017 20:50

Americký verejný dlh vzrastie pri platnosti súčasných zákonov o daniach a výdavkoch po 30 rokoch na 150 percent ročného výkonu ekonomiky.