Jednoduché odbúranie účinkov fazule

Strukovín v jedálničku sa netreba vzdať len preto, že nafukujú.

22.02.2017 13:00
hrášková nátierka, strukoviny Foto:
Hrášková nátierka.
debata

Varenie s bežnými bylinkami

Pri fazuli je možnosť nadúvania po konzumácii najvyššia spomedzi strukovín. Veľmi ľahko jej však môžeme predísť tým, že fazuľu varíme spolu s bylinkami, najmä s majoránom, tymianom a so saturejkou. V každom prípade fazuľu pred varením aspoň dvanásť hodín namáčame a v žiadnom prípade nejeme fazuľu surovú ani nedovarenú.

Nepoužívať na zahustenie pokrmov

Na rozdiel napríklad od hrachu, ktorý sa v surovej podobe veľmi hojne využíva na zahusťovanie, v prípade fazule toto nie je možné. Okrem suchých zŕn fazule sa s obľubou používajú v kuchyni čerstvé fazuľové struky, ktoré treba aspoň 10 minút povariť, aby sa z nich odstránili jedovaté látky. Pred varením fazuľové struky umyjeme, odrežeme im konce a stiahneme z nich drevnaté vlákna.

Vareškov tip: Maďarská fazuľová polievka

Bielu fazuľu cez noc namočíme do vody a na druhý deň ju spolu s bobkovým listom uvaríme domäkka. Nakrájanú cibuľu speníme na tuku, prisypeme múku a vymiešame svetlú zápražku. Prisypeme papriku, zalejeme naberačkou vody a cibuľu necháme dusiť. Fazuľu privedieme do varu a potom do nej zamiešame zásmažku s cibuľou. Polievku osolíme, pridáme do nej kolieska klobásy a necháme ju 15 minút variť. Nakoniec vmiešame smotanu a polievku ochutíme octom.

Skvelá strukovinová pochúťka: Nátierka zo suchého hrachu

Potrebujeme:
250 g poleného suchého hrachu, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL olivového oleja, 750 ml vody, 4 jarné cibuľky, 4 krajce cereálneho chleba, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
1. Žltý polený hrach netreba namáčať, len ho pred tepelnou úpravou poriadne prepláchneme. Na olivovom oleji opražíme cibuľku, potom pridáme nadrobno pokrájaný cesnak.
2. K cibuli a cesnaku pridáme prepláchnutý žltý hrach a zalejeme asi 750 ml vody. Privedieme do varu, znížime teplotu a varíme domäkka, asi 30 minút. Pred úplným zmäknutím hrach osolíme podľa potreby. Keď je hrach kašovitý, dáme ho bokom a necháme vychladnúť.
3. Potom rozmixujeme zmes tyčovým mixérom, ale len krátko, aby hmota zostala hustejšia. Na krajce chleba natrieme hrachovú nátierku. Vrch posypeme nakrájanou jarnou cibuľkou a okoreníme mletým čiernym korením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #bielkoviny #strukoviny #fazuľa #hrach

+ Nebojte sa budúcnosti, budujete si ju predsa sami.
Nerobte všetko len pre peniaze, robte to preto, lebo chcete....

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...