Čo skrývajú strukoviny. A ako proti nadúvaniu z nich?

Strukoviny sú z pohľadu pomeru jednotlivých zložiek výživy veľmi zdravou potravinou. Ich spotreba na Slovensku je stále ešte nízka, aj napriek tradícii.

19.02.2017 14:00
strukoviny, bielkoviny Foto:
Strukoviny obsahujú veľké množstvo vitamínov a minerálov.
debata (1)

Pritom sú to jedny z najstarších pestovaných plodín. Tu je stručný prehľad obsahu jednotlivých súčastí obsiahnutých v strukovinách.

Bielkoviny

Strukoviny sú plnohodnotným zdrojom bielkovín, obsahujú esenciálne aminokyseliny. Podiel rastlinných bielkovín obsiahnutých v strukovinách, by mal byť v pomere 1: 1 s bielkovinami živočíšneho pôvodu. Bohužiaľ konzumácia živočíšnych bielkovín mnohonásobne prevyšuje bielkoviny rastlinné.

Tuky

Strukoviny obsahujú tuky zložené najmä z nenasýtených mastných kyselín. Pritom neobsahujú žiadny cholesterol, čo je priaznivé z hľadiska prevencie aterosklerózy a zvýšenej hladiny cholesterolu v krvi človeka. Vďaka nízkemu obsahu tuku majú aj nízku energetickú hodnotu.

Vláknina

Z hľadiska preventívneho pôsobenia na zdravie je dôležitý vysoký obsah vlákniny, najmä v nelúpaných strukovinách. Obsahujú hrubú aj rozpustnú vlákninu, čo je síce pozitívne pre naše zdravie, ale u niektorých jedincov spôsobuje nadúvanie. Keď naša črevná mikroflóra strukoviny trávi, vytvára črevné plyny.

Vitamíny a minerály

Strukoviny obsahujú veľké množstvo vitamínov a minerálov. Významný je najmä obsah vápnika a železa. Zlúčeniny vápnika a železa sa však horšie vstrebávajú, preto nie sú dostatočným zdrojom týchto biogénnych prvkov. V strukovinách je pomerne vysoký obsah vitamínu A a vitamínov skupiny B.

Sacharidy

Najviac zastúpenou živinou v strukovinách sú sacharidy. Tvoria okolo 60 percent hmoty suchých strukovín. Cukry obsiahnuté v strukovinách sú vo forme zložitých polysacharidov. Strukoviny vykazujú nízky glykemický index a zabezpečujú tak po jedle dlhší pocit sýtosti.

Vareškova poradňa

Ak sa chceme zbaviť možného nadúvania, zelenú a žltú šošovicu pred podávaním namočíme na niekoľko hodín do studenej vody. Červená lúpaná šošovica sa môže konzumovať ihneď, ale najviac vitamínov, minerálov a vlákniny má šošovica naklíčená. Pri varení červenej šošovice treba použiť na 300 g šošovice 550 ml vody a necelú lyžičku soli, čo zodpovedá asi jednému hrnčeku šošovice a dvom pohárom vody.

Šošovicové rezne

Potrebujeme:
200 g šošovice, 1 PL oleja, 1 cibuľa, 1 vajce, 3–4 PL strúhanky, 2–3 strúčiky cesnaku, drvená rasca, majorán, mleté čierne korenie, tymian, petržlenová vňať, soľ, 1 vajce, 2 PL mlieka, strúhanka, sezamové semienka
Postup:
1. Šošovicu uvaríme domäkka, scedíme, necháme vychladnúť a rozmixujeme. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Vmiešame ju do šošovicovej kaše, pridáme vajce, strúhanku, prelisovaný cesnak, nakrájanú petržlenovú vňať, korenie a osolíme.
2. Zmes dobre premiešame a uložíme asi na pol hodiny do chladničky stuhnúť a odležať. Z hmoty tvarujeme placky, ktoré obalíme v rozšľahanom vajci s mliekom a v strúhanke zmiešanej so sezamovými semienkami.
3. Na panvicu s nepriľnavým povrchom nakvapkáme olej a rezne po oboch stranách vyprážame dozlatista. Hotové ich vložíme do rozkrojenej celozrnnej žemle potretej horčicou a bohato ozdobíme zeleninou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #recept #šošovica #bielkoviny #strukoviny #tradičné suroviny

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...