Základné kategórie sladkej pochutiny

Včelstvá nám ponúkajú med rôznych vôní, farieb a chutí.

12.02.2017 14:00
med, medovina Foto:
Med uchovávame na tmavom, chladnom a suchom mieste.
debata

Zlatistý kvetový med

Kvetový med má typickú zlatistú farbu svetlejších odtieňov. Tento druh medu vzniká vďaka včelám, ktoré spracúvajú rastlinný nektár. A práve rastlinná kultúra, na ktorej sa včelstvo nektárom živí, ovplyvňuje výsledné vlastnosti aj chuť medu. Najčastejšími druhmi sú med repkový, slnečnicový, pohánkový alebo malinový. Práve zriedkavejší malinový med patrí medzi tie obzvlášť chutné.

Tmavší lesný med

Med lesný má zvyčajne tmavšie sfarbenie ako med kvetový. Lesný med je – na rozdiel od kvetového medu – tekutinou, ktorú vylučuje hmyz z radu rovnakokrídlovcov konzumujúci miazgu zo stromov a rastlín. Tento vylúčený produkt prírody potom včely zbierajú a po zbere ho v úli ďalej spracovávajú.

Tma, chlad a sucho

Nemenej dôležité, ako spoznať a kúpiť kvalitný med, je vedieť, ako ho neskôr uchovať. Med je síce veľmi trvanlivý, jeho kvalita však môže byť znížená svetlom a prílišným teplom. Preto ho uchovávame na tmavom, chladnom a suchom mieste. Vlhkosť mu totiž takisto nesvedčí.

Vareškov tip

150 g zmäknutého tuku vymiešame so 100 g medu do peny. Zmiešame so 60 g nastrúhaných orechov a pridáme 250 g preosiatej múky. Vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme natenko a formičkou vykrajujeme rožteky. Prenesieme ich na tukom vymastený plech a pečieme v stredne vyhriatej rúre. Rožky nesmú zružovieť. Ešte horúce ich posypeme cukrom a necháme vychladnúť.

Špagety s medovou omáčkou

Potrebujeme:
500 g špagiet, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, 150 g paradajkového pretlaku, 250 ml smotany na varenie, 2 PL medu, mleté čierne korenie, soľ, olej, tvrdý syr
Postup:
1. V osolenej vode s kvapkou oleja uvaríme špagety podľa návodu na obale. Cibuľu ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. V hrnci rozohrejeme tuk alebo olej a cibuľu na ňom opražíme spoločne s nakrájanými strúčikmi cesnaku, prípadne môžeme cesnak prelisovať.
2. Cibuľu s cesnakom pražíme asi 5 minút domäkka za stáleho miešania. Potom pridáme paradajkový pretlak, niekoľko lyžíc vody, okoreníme, osolíme, dôkladne premiešame a povaríme ešte asi 5 minút.
3. Nakoniec pridáme med a smotanu a už nevaríme, necháme len krátko prejsť varom. Hotové špagety dáme na tanier, polejeme medovou omáčkou a posypeme nastrúhaným syrom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #med #medovina #skladovanie

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...