Medovina na Valentína

Medovina je jedným z najstarších alkoholických nápojov, hovorí sa o nej ako o tradičnom slovanskom elixíre, pričom jej pôvod a používanie sú opradené množstvom legiend a mýtov.

11.02.2017 14:00
bábovka s medom a jablkami Foto:
Bábovka s medom a jablkami.
debata

Často bývala označovaná ako nápoj sily, lásky, odvahy, mladosti, dlhovekosti a zdravia. V minulosti patrila výsada konzumovať medovinu len šľachte, dnes je dostupná každému, dá sa urobiť aj v domácich podmienkach. Pravda, pre istotu sa treba poradiť s odborníkom, najlepšie vinárom.

Základ medoviny

Základom každej medoviny je, samozrejme, med. Úplne najideálnejšie je pripravovať tento nápoj z kvalitného medu priamo od včelára. Medovina je lahodný a posilňujúci nápoj našich predkov. Vďaka nižšie uvedenému postupu si môžeme sami doma vyrobiť aj veľký objem kvalitnej medoviny. Stačí med, voda, vínne kvasinky, vínny stabilizátor a kyselina citrónová na úpravu kyslosti.

Zákvas na medovinu

Zákvas na medovinu pripravíme tak, že v smaltovanom hrnci rozpustíme 120 g medu v jednom litri vody, povaríme, prikryjeme a necháme vychladnúť. Potom pridáme vínne kvasinky a prikryjeme pokrievkou. Necháme v miestnosti, kde je teplota 20–25 ° C. Po 2–3 dňoch, keď je v plnom kvase, zákvas použijeme na kvasenie výsledného produktu – medoviny.

Miešanie medu a vody

Ďalším krokom je riedenie medu a vody: na suchú medovinu (kyslú) riedime pomerom 1 : 4 (1 diel medu a 4 diely vody), na polosuchú (sladšiu) riedime pomerom 2 : 3 (2 diely medu na 3 diely vody) a na sladkú medovinu pomerom 1 : 1 (1 diel medu a 1 diel vody). Roztok uvedieme do varu a z hladiny asi hodinu zbierame penu. Potom pridáme vínny stabilizátor a zákvas.

Kvasenie medoviny

Do vyčistenej 30-, 35-litrovej kvasnej nádoby nalejeme 25 litrov zmesi medu a vody. Zmeriame pH a upravíme ho pomocou kyseliny citrónovej tak, aby roztok mal pH v rozmedzí 3,0–3,4. Potom skontrolujeme teplotu, prípadne upravíme teplotu roztoku na 20–30 °C a do zmesi vmiešame vrecúško kvasníc a vrecúško živín. Samotné kvasenie medoviny trvá približne pol roka.

Dochutenie medoviny

Do medového roztoku je možné okrem základných surovín podľa chuti a fantázie pridať štipku chmeľu, citrón, prípadne pomarančovú kôru. Niektorí fajnšmekri pridávajú do medoviny aj niektorú z korenín – napríklad niekoľko zrniek koriandra, kúsok muškátového orieška. Koreniny vložíme do plátenného vrecka a ponoríme do roztoku medu a vody.

Stáčanie medoviny

Po pol roku už bude medovina číra a môžeme ju stáčať. Na vínny sud alebo demižón pripevníme kvasný uzáver a ponecháme ho v miestnosti, kde teplota neklesá pod 20 °C. Asi po dvoch týždňoch sa búrlivé kvasenie upokojí. Hadičkou stočíme do novej nádoby, na ktorú opäť pripevníme kvasný uzáver, a prenesieme dokvasiť do pivnice, kde je teplota okolo 12 °C.

Vareškova poradňa

Med sa vždy oplatí nakupovať u včelára. Ak ho kupujeme v obchode, vždy si treba prečítať etiketu medu a venovať pozornosť povinne zverejňovaným údajom. Prednosť dávame slovenskému medu s jasným označením pôvodu. Kvalitný med sa pri stekaní z lyžičky „ťahá“ a vytvára zreteľné záhyby. Z medu nesmie byť odstránený peľ ani akákoľvek iná zložka, s výnimkou prípadov, keď tomu pri odstraňovaní cudzích látok, najmä filtráciou, nemožno zabrániť. Kvalitný med nepotrebuje žiadne konzervačné látky, sirupy ani farbivá.

Medová bábovka s jablkami

Potrebujeme:
2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 1 kl škorice, 2 vajcia, 1/2 hrnčeka oleja, 1/2 hrnčeka vody, 1 hrnček cukru, 1 hrnček nahrubo nastrúhaných jabĺk, 1 hrsť posekaných orechov a hrozienok, 3 PL medu
Postup:
1. Do misky preosejeme múku s práškom do pečiva a so škoricou. Vo väčšom hrnčeku alebo v miske vidličkou rozšľaháme vajcia s olejom, vodou a cukrom.
2. Hmotu nalejeme k múke a vymiešame cesto. Pridáme jablká, med, orechy a hrozienka, premiešame a nalejeme do vymastenej a vysypanej formy. Pomaly pečieme pri 170 °C asi 60 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #alkohol #recept #med #medovina #Valentín

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...