Procedúry prípravy tvarohu a syra

Tvaroh má mnoho blahodarných účinkov na ľudský organizmus a dá sa pripraviť aj v domácej kuchyni.

04.02.2017 17:00
tvaroh, syr Foto:
Tvaroh je vhodnou súčasťou mnohých diét.
debata

Základom je kyslé mlieko

Základnou surovinou na zhotovenie tvarohu je kyslé mlieko – pozor však, mlieko by malo skysnúť pri izbovej teplote, nie v chladničke. Skysne za dva dni, potom ho vlejeme do hrnca, pomaly zahrievame, husté mlieko vlejeme do plátna, ktoré vložíme do sitka a spolu s ním do väčšieho hrnca, aby mohla odtekať srvátka. Zmes necháme odkvapkať a získame mäkký tvaroh.

S tvarohom žalúdok nechradne

Tvaroh zlepšuje látkovú výmenu vo svaloch, v bunkách a orgánoch tela, spevňuje zuby, prečisťuje pečeň a stará sa o zdravú žalúdočnú flóru. Je nevyhnutnou súčasťou diét pri cukrovke, pri zvýšenom obsahu tuku v krvi, dne, vysokom krvnom tlaku a nadváhe.

Vareškova poradňa

Ak sa nám „podarilo“ tvaroh pred prípravou príliš zriediť, pridáme doň dve lyžice zemiakovej múčky. Tvaroh sa tak neroztečie a je veľmi chutný. Ak nám pri príprave múčnikov tvaroh zasa, naopak, chýba, nastrúhame doň trochu varených zemiakov. Tvarohu bude nielen viac, ale sa aj lepšie spojí a bude jemnejší. Cesto, na ktoré dávame tvarohovú náplň, treba poprášiť múkou, cesto potom od tvarohu nevlhne a dobre sa prepečie.

Aby bol syr čerstvý a vláčny

Čerstvý syr má určité nároky na skladovanie. Aby sme ho uchovali čerstvý a vláčny, tak ho zabalíme do pergamenového papiera, navlhčeného čistým alkoholom (domácou pálenkou alebo aj napríklad koňakom). Rovnaký účel splní aj zabalenie syra do plátennej handričky navlhčenej vínom.

Stačí tvaroh, soľ a rasca

Na výrobu čerstvého syra stačí zmiešať v miske trochu mäkkého tvarohu so soľou a s rascou, nepriedušne prekryť celofánovou fóliou a potom nechať na teplom mieste stáť 3 až 4 dni. Získame tak mäkký syr, ktorý môžeme dochutiť podľa ľubovôle, napríklad paprikou alebo cibuľou.

Vareškov tip: Nátierka s údeným lososom

Papriku a čerstvý syr nakrájame na malé kúsky, kôpor alebo pažítku najemno nasekáme a všetko premiešame s mäkkým tvarohom, podľa potreby môžete pridať kvapku mlieka, aby nátierka nebola príliš hustá. Nátierku natrieme na pečivo a navrch dáme kúsok údeného lososa.

Báječná syrová pochúťka: Cannelloni plnené čerstvým syrom

Potrebujeme:
800 g konzervovaných lúpaných paradajok, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 2 PL olivového oleja, 1 zväzok bazalky, soľ, mleté čierne korenie, červená paprika, 400 g čerstvého syra, 1 vajce, 16 kusov cestovín cannelloni, tuk na vymastenie formy, 125 g mozzarelly nakrájanej na malé kocky
Postup:
1. Paradajky necháme odkvapkať a nakrájame ich nahrubo. Cibuľu a cesnak nadrobno pokrájame a necháme na oleji opražiť. Pridáme paradajky a 5 minút povaríme.
2. Bazalku umyjeme a nakrájame na tenké rezance. Polovicu vložíme do omáčky, ktorú pikantne okoreníme.
3. Papriku očistíme, umyjeme a nadrobno nakrájame. Premiešame s vajcami, čerstvým syrom a so zvyšnou bazalkou. Osolíme, okoreníme. Rúru predhrejeme na 200 °C. Cannelloni naplníme, vložíme ich do vymastenej formy, polejeme omáčkou a posypeme mozzarellou. Pečieme asi 35 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #tvaroh #čerstvý syr

+ Robte niečo, preto aby sa vám aj naďalej žilo tak dobre ako doteraz.
Neodkladajte v práci niečo, čo môžete...

+ Pravidelný pohyb je kľúčom k dobrému zdraviu a šťastiu.
Nečakaný príjem prinesie úľavu vašim financiám....