Čerstvé syry sú kráľovskou pochutinou

Syr mal a stále má nezastupiteľné miesto na stole obyčajných ľudí, ale aj na stoloch vladárov. Má nespočetné množstvo podôb, jednotlivé syry sa líšia nielen svojou chuťou, ale aj štruktúrou.

02.02.2017 13:00
čerstvý syr, riccota Foto:
Čerstvý syr má mnoho podôb.
debata

Jednou z podôb syrov sú tie, ktoré všeobecne spadajú pod termín syry čerstvé, ktoré sa konzumujú hneď po vyzrážaní, zrejú krátky čas, obsahujú vysoké percento vody a tuku. Čerstvé syry skvele chutia s čerstvým pečivom, sú prísadou do nátierok, podávajú sa napríklad aj ako chuťovky k dobrému vínu.

Tvaroh

Tvarohom sa všeobecne označujú vlastne všetky nezrelé syry pripravované z odstredeného kravského alebo kozieho zrazeného mlieka. Tvaroh má charakteristickú kyslastú chuť, ktorá sa pri príprave vylepšuje jemnejšími surovinami podľa toho, či ho pripravujeme na sladko, alebo na slano. Používa sa do cesta, do náplní, do koláčov či buchiet, ale aj na prípravu nátierok.

Ricotta

Ricotta je taliansky čerstvý nezrelý syr, ktorý sa vyrába zo srvátky a z kravského alebo ovčieho mlieka. Má svoje regionálne podoby – ricotta romana, siciliana alebo sarda. Existuje aj maltézska verzia tohto syra, ktorej výroba spočíva v kombinácii kravského mlieka a morskej vody. Tento hladký syr sa používa do sladkých i slaných pokrmov. Skvele chutí ako náplň v talianskych cestovinách.

Cottage

Hrudkovitý syr so smotanou alebo bez nej, namiešaný s rôznymi bylinkami či so zeleninou sa už aj u nás teší veľkej obľube. Je považovaný za jeden z málokalorických syrov. Má jemnú chuť a predáva sa najčastejšie v téglikoch a tubách. Cottage sa používa na priamu konzumáciu k pečivu, ale často je súčasťou šalátov a iných ľahkých pokrmov. Oddelením srvátky vzniká takzvaný tvrdý tvaroh.

Mascarpone

Dnes veľmi populárny mäkký syr mascarpone má taliansky pôvod a preslávil sa najmä ako dominantná prísada do známeho dezertu tiramisu, ale pridáva sa aj do iných pokrmov, napríklad do talianskeho rizota spolu so špenátom. Mascarpone je vyrábaný z čerstvej smotany a predáva sa ako nezrelý. Býva čistý bez príchuti, ale veľmi často sa dochucuje likérmi či kandizovaným ovocím.

Smotanový syr

Vyrába sa najčastejšie z plnotučného kravského mlieka podobne ako domáci syr. Smotanových syrov existuje veľké množstvo, podľa lokality, kde sa vyrába. Američania používajú na prípravu smotanového syra horúcu zmes smotany a mlieka, Francúzi svoje maličké syry petit-suisse a smotanové syry z Filipín a Indie sú vyrábané z mlieka byvolieho. Ovčie a kozie mlieko sa využíva na Strednom východe.

Brie

Pod názvom brie sa schováva plesňový mäkký syr vyrábaný z kravského mlieka, ktorý má smotanovú príchuť. Podáva sa ako chuťovka, slaný dezert alebo na plnenie takzvaných briošiek. Brie sa počas výroby tvaruje do veľkých kolies a zreje 4 týždne. Syr brie vyrábajú francúzski farmári už od 8. storočia a nechávajú ho zrieť na slamených rohožiach pri presne dodržiavaných teplotách.

Feta

Známy a obľúbený grécky syr, ktorý je súčasťou mnohých gréckych receptov, veľmi široké použitie má najmä ako súčasť rozmanitých šalátov, ale aj zapekaných pokrmov či dezertov. Feta sa pripravuje z ovčieho alebo kozieho mlieka. Vyrába sa z hrubo nakrájaného a vopred osoleného tvrdého tvarohu, jeho príprava má svoje špecifické pravidlá, feta sa necháva dozrievať vo vlastnej srvátke.

Tvarohové mafiny

Potrebujeme:
2 vajcia, 1 vanilkový cukor, 100 g práškového cukru, 250 g mäkkého tvarohu, 100 ml oleja, 200 g hladkej múky, 1/2 prášku do pečiva, 1/2 kl vanilkovej arómy, hrozienka alebo čokoládové kúsky podľa chuti
Postup:
1. Do preosiatej múky s kypriacim práškom do pečiva pridáme hrozienka alebo čokoládové kúsky.
2. V inej miske vyšľaháme dve vajcia, práškový cukor a olej do peny. Pridáme tvaroh a vanilkovú arómu a dobre premiešame.
3. Potom pomaly vmiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Plech na mafiny vymastíme a pomocou lyžice naplníme. Pečieme asi 20 minút pri teplote 190 °C.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #syr #tvaroh #cottage #ricotta #mascarpone #brie #feta

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...