Čriepky z abecedy prípravy diviny - toto by ste mali vedieť!

Príprava diviny je cestou ku chutnému a nie celkom tradičnému jedlu. Mali by ste však poznať aj pár trikov pri samotnom varení a úprave.

21.01.2017 10:30
jelení guláš, divina Foto:
Jelení guláš - jedna z obľúbených pochúťok divinovej kuchyne.
debata

Jedlé a nejedlé vnútornosti

Medzi jedlé časti diviny patria tieto vnútornosti: jazyk, srdce, pľúca, pečeň, niekedy aj slezina a obličky. Nejedlými časťami, ktoré pri čistení diviny vyhadzujeme, sú pažerák, žalúdok a črevá. Tuk zveri sa v kuchyni nepoužíva, jednak pre nepríjemnú chuť, jednak preto, že sa často vyznačuje zvláštnym zápachom.

Približné dávky na osobu

Pri kuchynskej príprave diviny treba rátať s dávkou na 200 – 250 g srstnatej (očistenej a stiahnutej) diviny na osobu. Dávka platí pre nízku i vysokú zver. Na minútky pripravené z diviny treba rátať so 120 – 150 g čistej diviny bez kostí alebo 200 g mäsa s kosťou. Pri pernatej divine s týmito dávkami na osobu: jedna sluka, jedna jarabica, 250 g bažanta či tetrova (čistého mäsa s kosťami).

Ľahká stráviteľnosť

Divina v porovnaní s mäsom jatočných zvierat obsahuje väčšie množstvo bielkovín, oveľa menej tuku a väčší podiel vody. Mäso z diviny má veľký obsah minerálnych látok, napríklad železa, fosforu a draslíka, cenný je aj obsah vitamínov skupiny B. Nízky obsah tuku predznamenáva ľahkú stráviteľnosť mäsa zo zveriny.

Pozor na parazity

Surové mäso z voľne žijúcich zvierat môže obsahovať niektoré parazity, ktoré sa v mäse hospodárskych zvierat objavujú zriedka. Ide napríklad o svalovca stočeného u diviakov alebo pásomnicu u raticovej zveri. Opatrní pri konzumácii diviny by mali byť ľudia s dnou alebo vysokou hladinou kyseliny močovej v krvi.

Pozor na starinu

Kvalitná divina musí byť čerstvá, bez nepríjemného zápachu na povrchu i v hĺbke. Zver nesmie byť rozstrieľaná, sparená či znečistená hmyzom. Strelná rana nemá byť priveľmi zaschnutá. Mäso diviny, ktorá bola uštvaná na smrť, je nekvalitné a vyznačuje sa horkastou až trpkou chuťou.

Rýchle pitvanie

Ulovená zverina sa najlepšie odleží, ak ju rozvešiame dolu hlavou v chladnej a vetranej miestnosti. Okrem zajaca a divokého králika treba ostatnú srstnatú zver okamžite po odstrele vyvrhnúť a vypitvať tak, že bez porušenia vnútorností otvoríme rezom brušnú dutinu, aby z nej mohli vyprchať plyny, a necháme vychladnúť, aby nepodľahla skaze. Potom vnútornosti vyberieme.

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #jedlo #zver #tipy #divina #čerstvosť #prípravam

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....