Malé silné strúčiky

Najsilnejšie druhy cesnaku majú zvyčajne najmenšie strúčiky. Malý silný cesnak je účinnejší ako veľký slabý. To väčšina bežných spotrebiteľov nevie a riadi sa heslom - čím väčšie - tým lepšie.

15.01.2017 14:00
cesnak, bravčové mäso Foto:
Cesnakové bravčové mäso.
debata (4)

No a pestovatelia sa tejto chybnej predstave prispôsobili. Takže v obchodoch dnes dominuje cesnak s obrovskými strúčikmi, kde celá hlavička vydá sotva za 2 malé strúčiky.

Najlepší je mažiar

Aby pri trení cesnaku lopárik nenasiakol vôňou a chuťou cesnaku, pred trením zabalíme strúčiky do plastovej fólie. Cesnak môžeme prelisovať pomocou lisu, ten však môže ovplyvniť chuť i vôňu cesnaku. Najlepšie je cesnak rozdrviť v mažiari, pretože strúčiky budú dôkladne rozdrvené, zachovajú si maximálnu chuť a arómu a pracovná plocha zostane bez cesnakovej vône.

Sušený cesnak dlhšie vydrží

Príprava sušeného cesnaku je jednoduchá. Cesnakové strúčiky olúpeme, nakrájame na plátky, plátky vložíme do sita nad zdroj tepla a necháme pár dní schnúť. Občas je potrebné plátky otočiť, premiešať a prevrátiť. Potom už stačí len uskladniť v poháriku na suchom mieste, sušený cesnak vydrží dlhšie ako čerstvý.

Cesnak v oleji a cesnaková pasta

Z naloženého cesnaku využijeme jednak strúčiky, jednak cesnakový olej. Cesnak olúpeme, strúčiky nekrájame, ale vložíme do pohára, môžeme pridať feferónku a zalejeme olejom. Uskladníme v chlade. Samotné suché cestoviny s niekoľkými kvapkami cesnakového oleja sú vyloženou lahôdkou. Veľmi jednoduchá je aj príprava cesnakovej pasty – strúčiky rozotrieme v mise a zmiešame so soľou.

Vareškov tip: Cesnakové špagety s brokolicou

Špagety uvaríme podľa návodu a dáme do sitka odkvapkať. Medzitým rozdelíme brokolicu na ružičky, umyjeme ich a osušíme. Potom privedieme brokolicu v hrnci s vodou do varu a varíme 10 – 12 minút. Medzitým zohrejeme olivový olej na panvici a opražíme na ňom nasekaný cesnak. Pridáme špagety a brokolicu, premiešame a dochutíme korením.

Cesnakové bravčové mäso

Potrebujeme:
400 ml suchého bieleho vína, 60 ml octu,4 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, soľ, mleté čierne korenie, 1 kg bravčového mäsa, 3 PL olivového oleja, 1 pomaranč, 1 PL koriandra, 1/2 citróna
Postup:
1. Víno a ocot nalejeme do misy, olúpeme cesnak, jemne ho nasekáme a dáme s bobkovým listom, so soľou a s korením do misy. Miešame, kým sa nerozpustí soľ. Mäso nakrájame na asi 4 cm kocky, vložíme do marinády, zakryjeme a necháme odležať cez noc.
2. Bravčové mäso vyberieme z marinády, marinádu dáme do hrnca, privedieme do varu, vložíme mäso, prikryjeme a necháme variť 30 minút. Mäsové kocky vyberieme a osušíme. Marinádu zvaríme asi o tretinu.
3. Olivový olej rozohrejeme na panvici a kocky mäsa zo všetkých strán opražíme. Pomaranč olúpeme a nakrájame na mesiačiky. Na tanier servírujme kocky mäsa s pomarančom, polejeme marinádou, posypeme lístkami koriandra a ozdobíme rezmi citróna.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #recept #cesnak #cibuľa #mäsové jedlá

+ Správna zdravá životospráva sa ukáže aj na vašej pokožke.
Načo vám je sláva a peniaze, keď vás doma nikto...

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...