Cibuľa je kráľovnou kuchyne

Cibuľa je na celom svete najpoužívanejšou kuchynskou zeleninou. Nezaobíde sa bez nej takmer žiadna príprava mäsa a zeleniny. Veď akoby chutili kuchynské lahôdky bez nej?

14.01.2017 17:00
cibuľa, zelenina, varenie Foto:
Červená cibuľa je typická svojou jemnou a sladkastou chuťou.
debata

Jedlám dodáva nezameniteľnú vôňu a výbornú chuť. V obchodoch nájdeme niekoľko druhov cibule. Klasickú žltú cibuľu, červenú, cibuľu šalotku a mnohé iné. Okrem svojho vzhľadu sa každá z nich mierne líši aj chuťou a spôsobom použitia.

Žltá cibuľa

Žltá cibuľa je v našich končinách tá najobyčajnejšia cibuľa, ktorú najčastejšie používame. Hodí sa najmä na smaženie v teplej kuchyni, napríklad ako základ do gulášov, omáčok… Opečená cibuľa má oveľa lepšiu chuť ako varená, pretože teplota varu vody je 100 °C, kým na rozpálenie oleja je potrebná teplota až 160 °C, pri ktorej sa uvoľňuje z cibule voda a jej chuťové vlastnosti sú intenzívnejšie.

Červená cibuľa

Z kuchárskych zdrojov pochádza poznatok, že červená cibuľa je typická svojou jemnou a sladkastou chuťou. Treba však povedať, že červená cibuľa z našich hypermarketov tieto atribúty nespĺňa, platí to najmä pre cibuľu zo stredomorských trhovísk, najmä v Grécku a Španielsku. Červená cibuľa dodávaná do našich obchodov je v skutočnosti chuťovo veľmi ostrá a štipľavá.

Biela cibuľa

Biela cibuľa patrí k jemnejším variantom svojho druhu. Chuťovo je len veľmi mierne štipľavá, čo privítajú kuchári s háklivými očami, pretože pri jej krájaní oči neslzia. Používa sa za studena najmä do šalátov, studených omáčok a dipov. Pri lúpaní bielej cibule treba dávať pozor na niekoľko vrstiev jemných šupiek, ktoré pri nedostatočnom odstránení takmer vždy pokazia celé jedlo.

Cibuľa šalotka

Šalotka je menším druhom cibule, má veľmi výraznú a štipľavú chuť. Po zasadení vytvára takzvané hniezda, takže pri jesennej úrode zbierame namiesto jednej veľkej cibule trs menších hlavičiek. Typická je pre francúzsku kuchyňu. Šalotka nakrájaná na malé kocky sa v kuchyni hodí do teplých pokrmov jemnejšieho charakteru – syrových omáčok, vývarov či rýb.

Cibuľa perlovka

S cibuľou perlovkou sa v našich obchodoch stretneme zriedkakedy. Patrí medzi lahôdkové odrody s krátkou trvanlivosťou. Preto sa uplatní najmä pri konzervovaní rozličných druhov zeleniny, ale konzervuje sa aj samotná. Drobné lesklé bielo sfarbené cibuľky sa nakladajú do najrôznejších nálevov a používajú sa ako chuťovka po jedle, veľmi výdatne podporuje dobré trávenie.

Jarná cibuľka

Jarnú cibuľku predstavujú mladé výhonky obyčajnej cibule. Obsahuje veľa vitamínov. V obchodoch a na trhoviskách ju predávajú aj s vňaťou. Jej chuť je len mierne štipľavá a pripomína pór. Hodí sa najmä do studenej kuchyne, do šalátov a nátierok, ale nakrájané kolieska je možné pridať aj do teplých ázijských jedál. Na vyprážanie sa veľmi nehodí, pridávame ju preto do oleja až neskôr.

Plnená cibuľa s jahňacím mäsom

Potrebujeme:
200 g duseného jahňacieho mäsa, 50 g slaniny, 4 stredne veľké biele cibule, 1 zväzok petržlenovej vňate, 1 zväzok čerstvých byliniek podľa chuti, 2 klinčeky, štipka soli a mletého čierneho korenia, olivový olej
Postup:
1. Najskôr ošúpeme cibuľu, vŕšok z nej odrežeme a vydlabeme vnútro cibule bez toho, aby sme poškodili jej obal. Cibuľu a jahňacie mäso nakrájame a petržlenovú vňať nasekáme veľmi najemno.
2. Nakrájané jahňacie mäso a slaninu zomelieme v mlynčeku na mäso s prostrednou veľkosťou otvorov na mlynčeku. Potom premiešame všetky suroviny, pridáme soľ a mleté čierne korenie.
3. Cibuľu naplníme zmesou, zalejeme trochou olivového oleja a dáme piecť do rúry zohriatej na 210 °C na 30 minút. Potom znížime teplotu na 180 °C a pečieme ďalších 15 minút. Podávame horúce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #recept #cibuľa #mäsové jedlá

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....