Varenie bez lepku

Pre varenie bez lepku treba poznať pravidlá a chopiť sa ich s vášňou kulinára.

13.01.2017 15:00
strukoviny cestoviny Foto: ,
Pre celiatikov môžu byť riešením cestoviny s obsahom strukovín.
debata

Sladké bezlepkové pečivo

Pri sladkom pečive, koláčoch a múčnikoch sa dá s takmer stopercentnou istotou tvrdiť, že ak konzument nevie, že ide o bezlepkovú pochúťku, tak to nedokáže rozlíšiť. Platí to aj pre sviatočné pečivo, základom ktorého sú kvalitné suroviny ako pri každom pečení.

Slané múčniky bez lepku

Pri slanom pečive, najmä chlebe, síce konzument nemusí poznať, že ide o bezlepkové pečivo, ale väčšinou sa ľudia pýtajú, či je tam zdravšia múka, čím myslia väčšinou múku špaldovú. Dosť veľkým umením je však vyladiť chuť pšenično-ražného kysnutého chleba v bezlepkovej podobe.

Mliečne výrobky podľa znášanlivosti

Z mliečnych výrobkov podľa znášanlivosti môžu celiatici bez rizika konzumovať mlieko, maslo, šľahačku a smotanu bez prísad, cmar, kefír, neochutené acidofilné mlieko, tvaroh, tvrdé syry či biely jogurt.

Vareškov tip: Zemiakové knedle

Z 1 kg prelisovaných zemiakov, 250 g bezlepkovej múky, 100 g kukuričnej múky, vajíčka, zo soli a z lyžičky prášku do pečiva vypracujeme cesto a na pomúčenej doske robíme knedle – valčeky s priemerom asi 3 cm a dĺžkou 10 cm. Knedle varíme asi 10 minút v osolenej vode. Môžeme ich podľa chuti plniť salámou, škvarkami alebo údeninou, vtedy ich robíme guľaté.

Bezlepkové ravioly s tekvicovo-orechovou omáčkou

Potrebujeme:
400 g maslovej tekvice, 200 g bezlepkových cestovín – ravioly, 1 cibuľa, 4 PL nahrubo nasekaných vlašských orechov, 1 PL natrhaných lístkov čerstvej šalvie, 750 ml zeleninového vývaru alebo vody, 100 ml smotany (aj sójovej), soľ, mleté čierne korenie, 2 PL oleja
Postup:
1. Neolúpanú tekvicu nakrájame na kúsky a upečieme v rúre domäkka pri teplote 220 °C. Tekvicu necháme trošku vychladnúť a ponorným mixérom ju rozmixujeme na pyré.
2. Na rozohriatom oleji urestujeme najemno nakrájanú cibuľku, pridáme orechy a lístky šalvie a zľahka urestujeme. Pridáme tekvicové pyré, zalejeme polovicou vývaru alebo vody, osolíme a necháme krátko povariť.
3. Ak je omáčka príliš hustá, prilejeme ešte vývar. Nakoniec zjemníme smotanou a okoreníme. Podávame s raviolami a ozdobíme orechmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #celiakia #lepok

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...