Bezlepková strava automaticky neznamená stravu zdravšiu

Aj bez lepku môžte pripraviť pestré jedlo. Každé ráno treba myslieť na desiatu, ktorú je dobre pripraviť hneď ráno a nikdy nevychádzať bez pripraveného jedla.

zemiakové placky so syrom, celiakia, lepok
Zemiakové placky so syrom.
Autor:

Ovocie a zeleninu pripravíme vo forme ľahkej na konzumáciu – napríklad olúpané a nakrájané v škatuľke, ideálnou podobou je smoothie (rozmixované zmes ovocia a zeleniny vrátane slnečnicových, ľanových či sezamových semiačok).

Dobre poprežúvať a striedať potraviny

Pri konzumácii jedla treba všetko vždy riadne rozžuť. Potraviny treba striedať. Snažte sa neopakovať rovnaké jedlá 2-krát počas jedného dňa. Voľte rôzne druhy pečiva, ovocia, zeleniny. Myslite pozitívne a predstavujte si cieľ, ktorý chcete dosiahnuť.

Vhodná je zelenina a zemiaky

Jedným z najvhodnejších druhov bezlepkových potravín je surová zelenina (prakticky všetky druhy), tepelne upravená zelenina bez zahustenia, mrazená zelenina bez ďalších prísad, neochutené zeleninové šťavy, zeleninové pyré či pretlaky bez ďalších prísad alebo zahustené bezlepkovou múkou. No a veľmi vhodné sú zemiaky, zemiakový škrob, zemiaky varené, pečené, hranolčeky a čistá zemiaková kaša.

Vareškova poradňa

Skôr než začneme detoxikačný program, treba sa venovať úprave stravovacích zvyklostí. Ak je vaša súčasná strava postavená na jedlách z fast foodu, ráno neraňajkujete, nejete čerstvé ovocie a zeleninu, potom naozaj samotná detoxikácia či najkvalitnejšie doplnky stravy nestačia. A navyše bezlepková strava automaticky neznamená stravu zdravšiu (rôzne aditíva sú v lepkových i bezlepkových potravinách).

Čítajte viac o jedle

Bezlepková pochúťka: Zemiakové placky so syrom

Potrebujeme:
300 g olúpaných zemiakov, 2 vajcia, 100 g tvrdého syra, 2 PL kukuričného škrobu, petržlenová vňať, kukuričný škrob na posypanie, tuk na vyprážanie
Postup:
1. Pokrájané zemiaky vložíme do vriacej osolenej vody, uvaríme domäkka, scedíme a prelisujeme.
2. Pridáme jedno rozšľahané vajce, najemno nastrúhaný syr, škrob a nasekanú petržlenovú vňať, premiešame, utvoríme valček a necháme ho odstáť.
3. Na doske posypanej škrobom valček nakrájame na kolieska, ktoré namočíme v rozšľahanom vajci a usmažíme z oboch strán doružova.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:

volské oko, vajíčka

Ako pripraviť volské oko na jednotku s hviezdičkou? Tu je postup!

24.03.2017 09:30

Praženicu ste už tento týždeň možno pripravili podľa návodu známeho šéfkuchára. A čo tak volské oko?

omáčka, pesto

Rýchle omáčky k rýchlemu jedlu

23.03.2017 14:30

Ak sme si pripravili chutné mäso narýchlo, patrilo by sa k nemu pripraviť omáčku. A, samozrejme, aj jej príprava by mala byť rýchla, aby mäso dlho „nečakalo“.

Praženica s pridanými hríbami na archívnom zábere.

Perfektná praženica? Slávny šéfkuchár radí, spravte ju takto

22.03.2017 09:30

Ak má byť praženica skutočne chutná, treba ju vraj robiť nasledovne. Tvrdí to aspoň známy kuchár Anthony Bourdain.

Benjamín Netanjahu

Izrael ignoruje zákaz BR OSN k výstavbe osád

25.03.2017 08:19

Izrael ignoruje decembrovú požiadavku rady, aby prestal s výstavbou osád na okupovaných palestínskych územiach.

Rím, stíhačky, trails

Stovky novinárov štrajkujú pri príležitosti Rímskeho summitu

25.03.2017 08:07

Stovky novinárov pracujúcich pre viacero talianskych médií ohlásili v piatok, že dnes vstúpia do štrajku.

Lyon, atentát

Pri streľbe v Lille utrpeli zranenia traja ľudia

25.03.2017 08:03

Traja ľudia utrpeli v piatok v noci zranenia pri streľbe v meste Lille na severe Francúzska.

počasie, pes, človek, lavička

Pred nami je zmena počasia a aj času

25.03.2017 08:00

Víkend zmien. Aj takto by sa dalo charakterizovať, čo sa nás čaká v sobotu a nedeľu.